Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte...
Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost.
Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-)
Här, på livibalans.se, finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste nummer...
Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost.
(bild från livibalans.se)
Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-)
Här, på livibalans.se, finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste nummer...
Basisk hirsgryta med curry
4 port
Tillagningstid: 30-45 min
Tillagningstid: 30-45 min
Ingredienser
2 dl hirs
4 dl vatten
1 tsk trocomare
4 dl vatten
1 tsk trocomare
2 msk kokosfett
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 stor gul lök, ca 100g
400 g morot
400 g rotselleri (eller kålrot)
1,5 dl vatten
1 tsk salt
100 g gröna ärter
50 g skållad sötmandel
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 stor gul lök, ca 100g
400 g morot
400 g rotselleri (eller kålrot)
1,5 dl vatten
1 tsk salt
100 g gröna ärter
50 g skållad sötmandel
Gör så här
- Koka upp hirsen med vatten och salt. Låt sjuda på svag värme under lock i 20 min. Låt sedan stå under lock tills rotsakerna är klara.
- Skala och skär löken i tunna klyftor. Hetta upp fettet i en traktörpanna och tillsätt spiskummin, curry och lök. Fräs några minuter på svag värme.
- Tvätta morötterna skala rotsellerin. Skär dem i små bitar och lägg i grytan. Häll på 1,5 dl vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 5-10 minuter (rotfrukterna ska fortfarande ha tuggmotstånd).
- Krydda salt. Häll i den färdigkokta hirsen, rör i ärtorna, blanda allt och låt allt bli varmt.
- Strö över sötmandlarna och servera, gärna med blomkåls- och broccolisallad med tahinidressing eller varm, snabb zucchini, eller bara zucchinibitar snabbkokade i sin egen vätska med lite salt.
Kommentarer
Skicka en kommentar