Fortsätt till huvudinnehåll
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini


Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning...

Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker (Stora vegetariska kokboken) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta, kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller...

Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten!

De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt.

Majs- och kikärtsbiffar


5 dl blötlagda kikärtor (blötlagda i minst fyra timmar, gärna mer)
1 liten burk majs
1 morot
1 tsk salt
ev peppar, eller andra kryddor som du gillar
1 stor eller 2 små klyftor vitlök
rapsolja till fritering

Tjofsa ner alltihop i en mixer, mixa till ett mos. Detta kan du förbereda om du vill. När det är dags att ställa fram maten, hetta upp rapsolja i en kastrull, jag tar en ganska liten och gör bara några biffar åt gången (gillar inte att slösa med olja). Det är nödvändigt att det är en ganska rejäl mängd olja, några centimeter djupt minst. Se till att oljan är riktigt het, forma biffar av  moset, ett tips är att använda ett runt matskedsmått. Jag trycker ihop mos i måttet, och gröper ur med en dessertsked rakt ner i oljan, det går jättesnabbt.  Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av.

Zucchiniriv

2 stora zucchini
lite salt
2 msk olivolja eller rapsolja
saften från 1 lime


Skölj och riv zucchinin grovt (jag använder mixerns stora rivblad). Salta lätt, och låt dra och mjukna en stund. Häll sedan över olja och limejuice, låt dra en stund, gärna en timme eller mer. Klart!

Man kan med fördel ha pitabröd eller något annat gott till, och komplettera med en god tomatsalsa och yoghurtsås. Att hitta ett bra recept på glutenfritt pitabröd blir nästa projekt, känner jag, tips mottages tacksamt.

Övriga familjen åt potatismos till, eftersom jag förstod att småttingarna skulle rata biffarna...

Världens enklaste potatismos

Ta så mycket potatis du tror går åt, skala, skär i stora bitar, koka mjuk.
Medan du mikrar lite mjölk (jag tar havremjölk), klickar du ner en smörklick (våra små mjölkmagar klarar smör, om ni är jätteallergiska tar du mjölkfritt margarin) i potatisen, tillsätt lite av den varma mjölken och vispa med elvisp till ett mos. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av, jag saltar bara, men om du inte har småbarn som inte gillar prickar i moset är det gott med nymald svartpeppar i. Klart!

Arbetsgången var: Förbered zucchini, skala potatis och koka, färdigställ zucchinin, mixa kikärtsmoset, värm oljan, vispa potatismoset, fritera biffarna.

Kommentarer

  1. Bara måste testa de där biffarna! :)
    (Sorry att jag ringde mitt i maten. hi hi)
    Ska lägga ut en länk till det här inlägget från min blogg, för det här är något att tänka på.
    Kram på dej!!!

    SvaraRadera
  2. Ja, det blev lite kaotiskt, men du är förlåten! ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal