Majs- och kikärtsbiffar med zucchini
Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning...
Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker (Stora vegetariska kokboken) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta, kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller...
Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten!
De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt.
Majs- och kikärtsbiffar
Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning...
Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker (Stora vegetariska kokboken) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta, kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller...
Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten!
De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt.
Majs- och kikärtsbiffar
5
dl blötlagda kikärtor (blötlagda i minst fyra timmar, gärna mer)
1 liten burk majs
1 morot
1 tsk salt
ev peppar, eller andra kryddor som du gillar
1 stor eller 2 små klyftor vitlök
rapsolja till fritering
1 liten burk majs
1 morot
1 tsk salt
ev peppar, eller andra kryddor som du gillar
1 stor eller 2 små klyftor vitlök
rapsolja till fritering
Tjofsa ner alltihop i en mixer, mixa till ett mos. Detta kan du förbereda om du vill. När det är dags att ställa fram maten, hetta upp rapsolja i en kastrull, jag tar en ganska liten och gör bara några biffar åt gången (gillar inte att slösa med olja). Det är nödvändigt att det är en ganska rejäl mängd olja, några centimeter djupt minst. Se till att oljan är riktigt het, forma biffar av moset, ett tips är att använda ett runt matskedsmått. Jag trycker ihop mos i måttet, och gröper ur med en dessertsked rakt ner i oljan, det går jättesnabbt. Ta upp och lägg på hushållspapper att rinna av.
Zucchiniriv
2 stora zucchini
lite salt
2 msk olivolja eller rapsolja
saften från 1 lime
Skölj och riv zucchinin grovt (jag använder mixerns stora rivblad). Salta lätt, och låt dra och mjukna en stund. Häll sedan över olja och limejuice, låt dra en stund, gärna en timme eller mer. Klart!
Man kan med fördel ha pitabröd eller något annat gott till, och komplettera med en god tomatsalsa och yoghurtsås. Att hitta ett bra recept på glutenfritt pitabröd blir nästa projekt, känner jag, tips mottages tacksamt.
Övriga familjen åt potatismos till, eftersom jag förstod att småttingarna skulle rata biffarna...
Världens enklaste potatismos
Ta så mycket potatis du tror går åt, skala, skär i stora bitar, koka mjuk.
Medan du mikrar lite mjölk (jag tar havremjölk), klickar du ner en smörklick (våra små mjölkmagar klarar smör, om ni är jätteallergiska tar du mjölkfritt margarin) i potatisen, tillsätt lite av den varma mjölken och vispa med elvisp till ett mos. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av, jag saltar bara, men om du inte har småbarn som inte gillar prickar i moset är det gott med nymald svartpeppar i. Klart!
Arbetsgången var: Förbered zucchini, skala potatis och koka, färdigställ zucchinin, mixa kikärtsmoset, värm oljan, vispa potatismoset, fritera biffarna.
Bara måste testa de där biffarna! :)
SvaraRadera(Sorry att jag ringde mitt i maten. hi hi)
Ska lägga ut en länk till det här inlägget från min blogg, för det här är något att tänka på.
Kram på dej!!!
Ja, det blev lite kaotiskt, men du är förlåten! ;-)
SvaraRadera