Fortsätt till huvudinnehåll

Krisfrukost

Imorse uppstod en smärre kris!

De glutenfria flingorna var slut, så också det glutenfria brödet (eller rättare sagt, det som gillas, frysen är full med misslyckade, glutenfria bröd som ingen vill äta...).

Tack och lov så har jag lånat en bok på biblioteket, om matlagning i mikron. Jag kom på att jag där läst om ett recept på musli (jag vet att det ska vara ett tyskt "y", men jag hittar ingen sådan knapp!), så fram  med boken, "ren havre", och tjo, på mindre än fem minuter var flingorna på havregurten!

Ursprungsreceptet kunde jag inte följa, saknade vissa ingredienser, och vissa gillas inte av mina små fågelungar, så det blev enklast möjliga:

Glutenfria rostade flingor
4 dl ren havre (jag ska prova med andra flingor också, borde funka)
3/4 dl brun farin (jag vet, mycket socker, men barnen måste ju äta!)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl olja (i originalreceptet var det ½ dl olja, och ½ dl vatten)

Blanda alla torra ingredienser, blanda ner oljan, mikra på full effekt 2-4 min, rör om efter halva tiden. Jag provade det här receptet en gång förut, då körde jag 2x2 minuter, men då brann sockret upp, och bunken blev förstörd! Så ta det lite lugnt, den här gången körde jag 1x1 minut, nu blev det bra!
Idag blev det varma flingor direkt på tallriken!

När flingorna svalnat blandade jag ner russin, och hällde på burk...




Kikärtor ligger i blöt, jag ska koka och rosta en omgång inför helgen (så här gör man). Jag funderar på att prova en variant med kanel, återkommer om det blir bra...

(Provade med kanel, det blev INTE lika bra som med grill- eller tacokrydda! 4-åringen tyckte dock att de här blev godare)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...