Tillsatser i maten?
När vi började ge vår son glutenfritt, för att få bukt med hans magsmärtor, blev det ju en hel del "paketläsning". Vi var tvungna att lusläsa innehållsförteckningarna på allt vi köpte, och efter ett tag började jag fundera på allt det där andra som det står att vår mat innehåller. De ord som man inte förstår, vad är det egentligen? Och allt som börjar med E? Jag vet att inte alla E-nummer är skadliga, men jag började känna en önskan att faktiskt veta vad vi stoppar i oss, och framförallt vad vi ger våra försvarslösa barn! Så jag började göra lite efterforskningar, och kom snabbt fram till att jag vill att familjen ska äta så naturligt och tillsatsfritt som möjligt.
Jag trodde att det skulle bli krångligt, men nu när vi vant oss är det faktiskt enklare. Det är så många alternativ som går bort, så det är jättelätt att planera maten och handla! Rena råvaror ger dessutom en helt annan tillfredsställelse när man lagar maten!En stor fördel, som jag inte räknat med, är att bara efter några dagar var min mördande trötthet som bortblåst. Jag som brukar behöva sova 1-4 timmar mitt på dagen, varje dag, sover nu kanske en halvtimme, en gång varannan vecka! Skillnaden är så tydlig så den inte går att bortförklara, och det håller i sig.
Om man vill kolla vad de olika ämnena som finns i maten är, finns en bra hemsida här.
Jag undrar nu, hur jag så lättvindigt kunde ge livsmedelsproducenterna totalt förtroende för vad jag matar mina barn med? Utan att ifrågasätta eller själv tänka efter? Det är ju inte klokt, egentligen! Jag säger inte att alla är skrupelfria lurendrejare, men ett företag måste tjäna pengar. Om då äggulepulver är så mycket billigare än riktig äggula, och ingen ändå bryr sig, det är väl klart att ett företag väljer det mest lönsamma alternativet. Men jag vill att mina barn ska äta riktiga ägg, inte något kemiskt framställt pulver, som är anpassat för att vara hållbart, och för att vara lätt att använda i matindustrin.
Jag trodde att det skulle bli krångligt, men nu när vi vant oss är det faktiskt enklare. Det är så många alternativ som går bort, så det är jättelätt att planera maten och handla! Rena råvaror ger dessutom en helt annan tillfredsställelse när man lagar maten!En stor fördel, som jag inte räknat med, är att bara efter några dagar var min mördande trötthet som bortblåst. Jag som brukar behöva sova 1-4 timmar mitt på dagen, varje dag, sover nu kanske en halvtimme, en gång varannan vecka! Skillnaden är så tydlig så den inte går att bortförklara, och det håller i sig.
Om man vill kolla vad de olika ämnena som finns i maten är, finns en bra hemsida här.
Jag undrar nu, hur jag så lättvindigt kunde ge livsmedelsproducenterna totalt förtroende för vad jag matar mina barn med? Utan att ifrågasätta eller själv tänka efter? Det är ju inte klokt, egentligen! Jag säger inte att alla är skrupelfria lurendrejare, men ett företag måste tjäna pengar. Om då äggulepulver är så mycket billigare än riktig äggula, och ingen ändå bryr sig, det är väl klart att ett företag väljer det mest lönsamma alternativet. Men jag vill att mina barn ska äta riktiga ägg, inte något kemiskt framställt pulver, som är anpassat för att vara hållbart, och för att vara lätt att använda i matindustrin.
Kommentarer
Skicka en kommentar