Fortsätt till huvudinnehåll
Tillsatser i maten?



När vi började ge vår son glutenfritt, för att få bukt med hans magsmärtor, blev det ju en hel del "paketläsning". Vi var tvungna att lusläsa innehållsförteckningarna på allt vi köpte, och efter ett tag började jag fundera på allt det där andra som det står att vår mat innehåller. De ord som man inte förstår, vad är det egentligen? Och allt som börjar med E? Jag vet att inte alla E-nummer är skadliga, men jag började känna en önskan att faktiskt veta vad vi stoppar i oss, och framförallt vad vi ger våra försvarslösa barn! Så jag började göra lite efterforskningar, och kom snabbt fram till att jag vill att familjen ska äta så naturligt och tillsatsfritt som möjligt.

Jag trodde att det skulle bli krångligt, men nu när vi vant oss är det faktiskt enklare. Det är så många alternativ som går bort, så det är jättelätt att planera maten och handla! Rena råvaror ger dessutom en helt annan tillfredsställelse när man lagar maten!
En stor fördel, som jag inte räknat med, är att bara efter några dagar var min mördande trötthet som bortblåst. Jag som brukar behöva sova 1-4 timmar mitt på dagen, varje dag, sover nu kanske en halvtimme, en gång varannan vecka! Skillnaden är så tydlig så den inte går att bortförklara, och det håller i sig. 

Om man vill kolla vad de olika ämnena som finns i maten är, finns en bra hemsida här.


Jag undrar nu, hur jag så lättvindigt kunde ge livsmedelsproducenterna totalt förtroende för vad jag matar mina barn med? Utan att ifrågasätta eller själv tänka efter? Det är ju inte klokt, egentligen! Jag säger inte att alla är skrupelfria lurendrejare, men ett företag måste tjäna pengar. Om då äggulepulver är så mycket billigare än riktig äggula, och ingen ändå bryr sig, det är väl klart att ett företag väljer det mest lönsamma alternativet. Men jag vill att mina barn ska äta riktiga ägg, inte något kemiskt framställt pulver, som är anpassat för att vara hållbart, och för att vara lätt att använda i matindustrin.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...