Fortsätt till huvudinnehåll
Tillsatser i maten?



När vi började ge vår son glutenfritt, för att få bukt med hans magsmärtor, blev det ju en hel del "paketläsning". Vi var tvungna att lusläsa innehållsförteckningarna på allt vi köpte, och efter ett tag började jag fundera på allt det där andra som det står att vår mat innehåller. De ord som man inte förstår, vad är det egentligen? Och allt som börjar med E? Jag vet att inte alla E-nummer är skadliga, men jag började känna en önskan att faktiskt veta vad vi stoppar i oss, och framförallt vad vi ger våra försvarslösa barn! Så jag började göra lite efterforskningar, och kom snabbt fram till att jag vill att familjen ska äta så naturligt och tillsatsfritt som möjligt.

Jag trodde att det skulle bli krångligt, men nu när vi vant oss är det faktiskt enklare. Det är så många alternativ som går bort, så det är jättelätt att planera maten och handla! Rena råvaror ger dessutom en helt annan tillfredsställelse när man lagar maten!
En stor fördel, som jag inte räknat med, är att bara efter några dagar var min mördande trötthet som bortblåst. Jag som brukar behöva sova 1-4 timmar mitt på dagen, varje dag, sover nu kanske en halvtimme, en gång varannan vecka! Skillnaden är så tydlig så den inte går att bortförklara, och det håller i sig. 

Om man vill kolla vad de olika ämnena som finns i maten är, finns en bra hemsida här.


Jag undrar nu, hur jag så lättvindigt kunde ge livsmedelsproducenterna totalt förtroende för vad jag matar mina barn med? Utan att ifrågasätta eller själv tänka efter? Det är ju inte klokt, egentligen! Jag säger inte att alla är skrupelfria lurendrejare, men ett företag måste tjäna pengar. Om då äggulepulver är så mycket billigare än riktig äggula, och ingen ändå bryr sig, det är väl klart att ett företag väljer det mest lönsamma alternativet. Men jag vill att mina barn ska äta riktiga ägg, inte något kemiskt framställt pulver, som är anpassat för att vara hållbart, och för att vara lätt att använda i matindustrin.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal