Pizzatajm!
Ikväll blir det pizza, igen! Jag påstår inte att pizza är bland det nyttigaste man kan äta, men det är gott, och billigt, och lättgjort! Och familjen blir gladare om jag säger att det blir pizza på fredagkväll än om jag skulle ställa fram en bönsallad... ;-)
Ett toppenbra glutenfritt recept kommer här:
Glutenfri pizzadeg
Den här satsen äter mina två små upp, alldeles själva! Det är rekord!
150 g vatten, ca 1½ dl
1 tsk fiberhusk
2 msk olivolja
100 g rismjöl (ca 1 dl)
30 g potatismjöl (ca ½ dl)
30 g polenta eller majsmjöl (ca ½ dl), allt som allt ca 2 dl mjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 krm salt
Blanda vatten och fiberhusk, låt svälla en stund. Väg och häll i resten, bearbeta degen ca 5 minuter, gärna i maskin. Kavla ut på bakplåtspapper, eller oljad plåt (jag trycker bara ut degen, går lika bra, men blir kanske inte lika snyggt) och låt jäsa ca 45 minuter. Idag hade jag inte hemma rismjöl, så jag tog vanlig fin glutenfri mix, och det gick lika bra. Men uteslut inte polentan, det är den som gör färgen och att det blir så fin smak!
Övriga familjen får fullkornspizza, liiite nyttigare än vanlig, och, enligt mig, godare. Ingen protesterar i alla fall...
Fullkornspizzadeg
1 pkt jäst
4 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
4 msk olivolja
2 dl grovt mjöl, idag tog vi grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl (det ska ju fortfarande smaka pizza!)
Låt jäst, vatten, salt och socker stå varmt tills blandningen skummar, ca 20 minuter. Arbeta ner resten, och knåda ca 5 minuter, gärna i maskin. Täck över och låt jäsa ca en timme, tills degen blivit dubbelt så stor. Det går bra att tjuvstarta tidigare, det gör vi alltid (börjar alltid för sent med degen...)
Håll isär pizzadegarna ordentligt, inte kul om glutenallergikerna får fel mjöl på sin pizza! Jag gör alltid till de små först, på ena köksbänken, sen får resten av familjen göra sina pizzor själva, på den andra bänken, medan de glutenfria pizzorna gräddar i ugnen. Eftersom de små vill ha sina lite svala, kan vi alla äta tillsammans i alla fall...
Ös på tomatsås, de små vill ha ketchup. Jag har ett superbra recept på tomatsås, som jag lägger ut senare, men idag hade vi hemma en chilikryddad krossad tomat från Willys som jag mixade med stavmixern, det blev supergott! Ovanpå det strimlad, riktig ost! Vi river alltid egen ost, de konstgjorda gratängprodukterna som går att köpa är inte OK, enligt mig. Fräs i maskinen, det går på nolltid!
Ovanpå det valfri fyllning, de små väljer alltid bara oliver och majs. Fine, då får de oliver och majs...
Till oss andra tar vi vad som finns hemma, idag blev det skinka, champinjoner, oliver, majs och jag ville ha lite pesto. Ett besserwisserråd från mig som pryade på pizzeria i åttan, är att ha max fyra olika toppings på pizzan, annars får smaklökarna jobbigt...
Jag gillar inte pizzasallad, konstigt, eftersom jag älskar vitkål. Jag fattar inte hur de bär sig åt för att förstöra vitkålen, så jag gör en god, vanlig "veckosallad" till. Eller rättare sagt, jag tar fram den från kylen...
Veckosallad
Vitkål
Morötter
ev. paprika
ev. purjo (ingen i det här huset uppskattar purjon, men en del gillar det)
Strimla vitkål och skala och riv morötter, även detta gör jag i maskin. Jag kör maskinen full med vitkål, tömmer och river lika mycket morötter. (Jag måste snart köpa en ny, för min håller på att ramla sönder, måste vara världens mest använda assistent...)
Värm i kastrull, eller i skål i mikron:
½ dl socker
3/4 dl vinäger (jag gillar balsamvinäger)
1 dl olja (jag tar alltid raps)
Häll det över grönsakerna, blanda, klart! Håller sig en vecka i kylen, därav namnet. Vi har nästan alltid en veckosallad i kylen...
Ikväll blir det pizza, igen! Jag påstår inte att pizza är bland det nyttigaste man kan äta, men det är gott, och billigt, och lättgjort! Och familjen blir gladare om jag säger att det blir pizza på fredagkväll än om jag skulle ställa fram en bönsallad... ;-)
Ett toppenbra glutenfritt recept kommer här:
Glutenfri pizzadeg
Den här satsen äter mina två små upp, alldeles själva! Det är rekord!
150 g vatten, ca 1½ dl
1 tsk fiberhusk
2 msk olivolja
100 g rismjöl (ca 1 dl)
30 g potatismjöl (ca ½ dl)
30 g polenta eller majsmjöl (ca ½ dl), allt som allt ca 2 dl mjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 krm salt
Blanda vatten och fiberhusk, låt svälla en stund. Väg och häll i resten, bearbeta degen ca 5 minuter, gärna i maskin. Kavla ut på bakplåtspapper, eller oljad plåt (jag trycker bara ut degen, går lika bra, men blir kanske inte lika snyggt) och låt jäsa ca 45 minuter. Idag hade jag inte hemma rismjöl, så jag tog vanlig fin glutenfri mix, och det gick lika bra. Men uteslut inte polentan, det är den som gör färgen och att det blir så fin smak!
Övriga familjen får fullkornspizza, liiite nyttigare än vanlig, och, enligt mig, godare. Ingen protesterar i alla fall...
Fullkornspizzadeg
1 pkt jäst
4 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
4 msk olivolja
2 dl grovt mjöl, idag tog vi grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl (det ska ju fortfarande smaka pizza!)
Låt jäst, vatten, salt och socker stå varmt tills blandningen skummar, ca 20 minuter. Arbeta ner resten, och knåda ca 5 minuter, gärna i maskin. Täck över och låt jäsa ca en timme, tills degen blivit dubbelt så stor. Det går bra att tjuvstarta tidigare, det gör vi alltid (börjar alltid för sent med degen...)
Håll isär pizzadegarna ordentligt, inte kul om glutenallergikerna får fel mjöl på sin pizza! Jag gör alltid till de små först, på ena köksbänken, sen får resten av familjen göra sina pizzor själva, på den andra bänken, medan de glutenfria pizzorna gräddar i ugnen. Eftersom de små vill ha sina lite svala, kan vi alla äta tillsammans i alla fall...
Ös på tomatsås, de små vill ha ketchup. Jag har ett superbra recept på tomatsås, som jag lägger ut senare, men idag hade vi hemma en chilikryddad krossad tomat från Willys som jag mixade med stavmixern, det blev supergott! Ovanpå det strimlad, riktig ost! Vi river alltid egen ost, de konstgjorda gratängprodukterna som går att köpa är inte OK, enligt mig. Fräs i maskinen, det går på nolltid!
Ovanpå det valfri fyllning, de små väljer alltid bara oliver och majs. Fine, då får de oliver och majs...
Till oss andra tar vi vad som finns hemma, idag blev det skinka, champinjoner, oliver, majs och jag ville ha lite pesto. Ett besserwisserråd från mig som pryade på pizzeria i åttan, är att ha max fyra olika toppings på pizzan, annars får smaklökarna jobbigt...
Jag gillar inte pizzasallad, konstigt, eftersom jag älskar vitkål. Jag fattar inte hur de bär sig åt för att förstöra vitkålen, så jag gör en god, vanlig "veckosallad" till. Eller rättare sagt, jag tar fram den från kylen...
Veckosallad
Vitkål
Morötter
ev. paprika
ev. purjo (ingen i det här huset uppskattar purjon, men en del gillar det)
Strimla vitkål och skala och riv morötter, även detta gör jag i maskin. Jag kör maskinen full med vitkål, tömmer och river lika mycket morötter. (Jag måste snart köpa en ny, för min håller på att ramla sönder, måste vara världens mest använda assistent...)
Värm i kastrull, eller i skål i mikron:
½ dl socker
3/4 dl vinäger (jag gillar balsamvinäger)
1 dl olja (jag tar alltid raps)
Häll det över grönsakerna, blanda, klart! Håller sig en vecka i kylen, därav namnet. Vi har nästan alltid en veckosallad i kylen...
Kommentarer
Skicka en kommentar