Fortsätt till huvudinnehåll
Pizzatajm!

Ikväll blir det pizza, igen! Jag påstår inte att pizza är bland det nyttigaste man kan äta, men det är gott, och billigt, och lättgjort! Och familjen blir gladare om jag säger att det blir pizza på fredagkväll än om jag skulle ställa fram en bönsallad... ;-)


Ett toppenbra glutenfritt recept kommer här:

Glutenfri pizzadeg

Den här satsen äter mina två små upp, alldeles själva! Det är rekord!
150 g vatten, ca 1½ dl
1 tsk fiberhusk
2 msk olivolja
100 g rismjöl (ca 1 dl)
30 g potatismjöl (ca ½ dl)
30 g polenta eller majsmjöl (ca ½ dl), allt som allt ca 2 dl mjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 krm salt

Blanda vatten och fiberhusk, låt svälla en stund. Väg och häll i resten, bearbeta degen ca 5 minuter, gärna i maskin. Kavla ut på bakplåtspapper, eller oljad plåt (jag trycker bara ut degen, går lika bra, men blir kanske inte lika snyggt) och låt jäsa ca 45 minuter. Idag hade jag inte hemma rismjöl, så jag tog vanlig fin glutenfri mix, och det gick lika bra. Men uteslut inte polentan, det är den som gör färgen och att det blir så fin smak!


Övriga familjen får fullkornspizza, liiite nyttigare än vanlig, och, enligt mig, godare. Ingen protesterar i alla fall...

Fullkornspizzadeg
1 pkt jäst
4 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 tsk socker 
4 msk olivolja
2 dl grovt mjöl, idag tog vi grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl (det ska ju fortfarande smaka pizza!)

Låt jäst, vatten, salt och socker stå varmt tills blandningen skummar, ca 20 minuter. Arbeta ner resten, och knåda ca 5 minuter, gärna i maskin. Täck över och låt jäsa ca en timme, tills degen blivit dubbelt så stor.  Det går bra att tjuvstarta tidigare, det gör vi alltid (börjar alltid för sent med degen...)

Håll isär pizzadegarna ordentligt, inte kul om glutenallergikerna får fel mjöl på sin pizza! Jag gör alltid till de små först, på ena köksbänken, sen får resten av familjen göra sina pizzor själva, på den andra bänken, medan de glutenfria pizzorna gräddar i ugnen. Eftersom de små vill ha sina lite svala, kan vi alla äta tillsammans i alla fall...

Ös på tomatsås, de små vill ha ketchup. Jag har ett superbra recept på tomatsås, som jag lägger ut senare, men idag hade vi hemma en chilikryddad krossad tomat från Willys som jag mixade med stavmixern, det blev supergott! Ovanpå det strimlad, riktig ost! Vi river alltid egen ost, de konstgjorda gratängprodukterna som går att köpa är inte OK, enligt mig. Fräs i maskinen, det går på nolltid!
Ovanpå det valfri fyllning, de små väljer alltid bara oliver och majs. Fine, då får de oliver och majs...
Till oss andra tar vi vad som finns hemma, idag blev det skinka, champinjoner, oliver, majs och jag ville ha lite pesto. Ett besserwisserråd från mig som pryade på pizzeria i åttan, är att ha max fyra olika toppings på pizzan, annars får smaklökarna jobbigt...

Jag gillar inte pizzasallad, konstigt, eftersom jag älskar vitkål. Jag fattar inte hur de bär sig åt för att förstöra vitkålen, så jag gör en god, vanlig "veckosallad" till. Eller rättare sagt, jag tar fram den från kylen...

Veckosallad

Vitkål
Morötter
ev. paprika
ev. purjo (ingen i det här huset uppskattar purjon, men en del gillar det)

Strimla vitkål och skala och riv morötter, även detta gör jag i maskin. Jag kör maskinen full med vitkål, tömmer och river lika mycket morötter. (Jag måste snart köpa en ny, för min håller på att ramla sönder, måste vara världens mest använda assistent...)

Värm i kastrull, eller i skål i mikron:
½ dl socker
3/4 dl vinäger (jag gillar balsamvinäger)
1 dl olja (jag tar alltid raps)

Häll det över grönsakerna, blanda, klart! Håller sig en vecka i kylen, därav namnet. Vi har nästan alltid en veckosallad i kylen...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...