Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön
Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott!
Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet...
Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes:
50 g färsk jäst
Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott!
Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet...
Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes:
50 g färsk jäst
5 dl äppelmust (eller vatten)
1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja)
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia)
5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse
4 msk glutenfritt surdegspulver
1 msk fiberhusk
2 tsk salt
(Jag lade till ca 1 msk nyponskalsmjöl för färgen, eftersom jag inte hade äppelmust. Aroniabären gav dock så mycket färg, att det var onödigt)
Ljumma musten till ca 35 grader, och lös jästen i en del av den.
Tillsätt resten av musten, olja, frön och den torkade frukten skuren i småbitar. (Jag körde frön och frukt i minimixer, och tillsatte bara hälften, det blev massor)
Kör igång maskinen och blanda om.
Blanda mjölet med surdegsoulver, husk och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen mycket väl, 10 - 12 minuter, på lågt varvtal.
Forma en limpa och lägg i en väl smord form. (Jag klickar bara ner degen i form "fodrad" med bakplåtspapper, och plattar ut den med slickepotten.)
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur en timme.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, på nedersta falsen, en timme.
Ta ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare ca en halvtimme. (Min man tog ur den efter ca 15 min, det blev bra ändå)
Ta ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare ca en halvtimme. (Min man tog ur den efter ca 15 min, det blev bra ändå)
Låt svalna på galler, väl insvept i bakdukar. (Jag penslar ovansidan med vatten direkt den kommer ut ur ugnen, eftersom barnen inte gillar hårda skorpor)
Vad jätteglad jag blev över din kommentar, och över att du tyckte så mycket om brödet! Massor med tack för länkningen! Må så gott!
SvaraRaderaJag blir jätteglad över att kunna hitta så många toppenrecept hos dig när jag vill baka! :-)
SvaraRadera