Fortsätt till huvudinnehåll

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön



Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott!



Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet...

Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes:
50 g färsk jäst

5 dl äppelmust  (eller vatten)
1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja)
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia)
5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse
4 msk glutenfritt surdegspulver
1 msk fiberhusk
2 tsk salt
(Jag lade till ca 1 msk nyponskalsmjöl för färgen, eftersom jag inte hade äppelmust. Aroniabären gav dock så mycket färg, att det var onödigt)

Ljumma musten till ca 35 grader, och lös jästen i en del av den.
Tillsätt resten av musten, olja, frön och den torkade frukten skuren i småbitar. (Jag körde frön och frukt i minimixer, och tillsatte bara hälften, det blev massor)
Kör igång maskinen och blanda om.
Blanda mjölet med surdegsoulver, husk och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen mycket väl, 10 - 12 minuter, på lågt varvtal.
Forma en limpa och lägg i en väl smord form. (Jag klickar bara ner degen i form "fodrad" med bakplåtspapper, och plattar ut den med slickepotten.)
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur en timme.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, på nedersta falsen, en timme.
Ta ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare ca en halvtimme. (Min man tog ur den efter ca 15 min, det blev bra ändå)
Låt svalna på galler, väl insvept i bakdukar. (Jag penslar ovansidan med vatten direkt den kommer ut ur ugnen, eftersom barnen inte gillar hårda skorpor)

Kommentarer

  1. Vad jätteglad jag blev över din kommentar, och över att du tyckte så mycket om brödet! Massor med tack för länkningen! Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Jag blir jätteglad över att kunna hitta så många toppenrecept hos dig när jag vill baka! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal