Fortsätt till huvudinnehåll

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön



Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott!



Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet...

Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes:
50 g färsk jäst

5 dl äppelmust  (eller vatten)
1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja)
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia)
5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse
4 msk glutenfritt surdegspulver
1 msk fiberhusk
2 tsk salt
(Jag lade till ca 1 msk nyponskalsmjöl för färgen, eftersom jag inte hade äppelmust. Aroniabären gav dock så mycket färg, att det var onödigt)

Ljumma musten till ca 35 grader, och lös jästen i en del av den.
Tillsätt resten av musten, olja, frön och den torkade frukten skuren i småbitar. (Jag körde frön och frukt i minimixer, och tillsatte bara hälften, det blev massor)
Kör igång maskinen och blanda om.
Blanda mjölet med surdegsoulver, husk och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen mycket väl, 10 - 12 minuter, på lågt varvtal.
Forma en limpa och lägg i en väl smord form. (Jag klickar bara ner degen i form "fodrad" med bakplåtspapper, och plattar ut den med slickepotten.)
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur en timme.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, på nedersta falsen, en timme.
Ta ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare ca en halvtimme. (Min man tog ur den efter ca 15 min, det blev bra ändå)
Låt svalna på galler, väl insvept i bakdukar. (Jag penslar ovansidan med vatten direkt den kommer ut ur ugnen, eftersom barnen inte gillar hårda skorpor)

Kommentarer

  1. Vad jätteglad jag blev över din kommentar, och över att du tyckte så mycket om brödet! Massor med tack för länkningen! Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Jag blir jätteglad över att kunna hitta så många toppenrecept hos dig när jag vill baka! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...