Jag hittade en ensam fläskfilé i kylen, som min man köpt. Jag är inte själv så förtjust i fläskfilé, men resten av familjen gillar det, och kasta mat är väl den största matsynden av dem alla, känns det som. Jag kom ihåg att jag rivit ut ett recept ur en tidning för länge sedan, på en kantonesisk gryta, så det fick bli inspirationen. Så här blev det:
1 fläskfilé (i receptet föreslog de benfri kotlettrad)
1 påse frysta wokgrönsaker (istället för paprika, gul lök, sticklök, tomater)
2 tsk socker
2 msk soja
Putsa och strimla köttet, blanda marinaden och rör ihop kött och marinad i en bunke.
8 dl kycklingbuljong från frysen (eller vatten + kycklingfond/buljong)
2 msk soja
2 msk vinäger
2 msk socker
salt (ca 1-2 tsk) och peppar
4 msk maizena
Koka ihop buljong, soja, vinäger och socker. Gör en redning av maizena och lika mycket kallt vatten, rör ner i såsen och låt sjuda en stund. Smaka av med salt och peppar.
Fräs köttet med marinaden i lite rapsolja, ös ner grönsakerna, fräs en liten stund, och häll sedan såsen över.
Allt blev klart på den tiden det tar att koka riset, och det räcker till måånga. Jag kan tänka mig att tomaterna i ursprungsreceptet skulle höjt rätten, men det blev helt klart en god, lättlagad, billig middag. Småttingarna ratade denna gryta, men det blev nog 8-10 vuxenportioner.
Kommentarer
Skicka en kommentar