Fortsätt till huvudinnehåll

Varför lägga om kosten?

Ju mer jag har läst på om hälsa, näring, bindväv och så vidare, desto mer misstänker jag att syra/bas-balansen är en nyckel till bättre hälsa. Jag känner ju väldigt tydligt i kroppen att olika livsmedel påverkar, men ibland är det svårt att utröna vad som gör vilket. Jag ska göra ett försök att sammanfatta vad jag lärt mig om syra/bas-balansen hittills. Observera att jag är endast en lekman, som försöker hitta vägar för att påverka min hälsa positivt, och detta är fakta jag hittat i böcker, på internet, genom att prata med näringsexperter osv. Jag ger inga källhänvisningar, eftersom jag sammanfattar det jag lärt mig från många olika håll, googla om du vill veta mer...

Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Blodet behöver alltid vara svagt basiskt. Om det blir försurat tas kalk ifrån skelettet, vilket kan leda till osteoporos.
I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, för att kunna bryta ner maten. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag, och här ska PH-värdet vara neutralt. Tarmens enzymer som är så viktiga för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarligt för kroppens funktion. 

Vid obalans lagras syra i bindväven och lederna, och blodet "tar" basiskt kalk från skelettet.

Många menar att syra-bas balansen är en av kroppens viktigaste jämvikter. Många människor har en dålig syra-bas balans, och detta påverkar funktioner såsom energiproduktion, immunsystem, nervsystem, hormonsystem, avgiftningen och stressnivå. Gifter och stress utifrån påverkar också syranivån, och leder till ytterligare försurning. Många symtom på ohälsa kan påverkas positivt av att balansera ph-värdet i kroppen. Jag själv märker att jag får mindre "vardagsvärk", "inflammationsvärk", och är mycket piggare när jag undviker försurning. Dessutom får svamp (Candida) svårare att få fäste sedan jag börjat med basisk kost. Om jag ätit basiskt, och därmed mår ganska bra, märker jag direkt hur kroppen blir försurad om jag glufsar i mig en mjölkchokladkaka till exempel. Värken slår till inom loppet av några minuter. Förut har jag trott att det varit enbart näringsbrist som gett vissa symtom, men i fallet med chokladkakan har jag ju inte förlorat någon näring, bara tillsatt en massa "skräp".

Vi kalkar ju våra försurade sjöar, varför skulle inte vi må bättre också av att vara mindre försurade? När jag var gravid fick jag tipset att ta kalktabletter på kvällen, för att undvika kramp i vaderna. Detta hjälpte, och jag fick också en positiv effekt i och med att svampproblemen minskade. Jag inser ju nu att allt hör ihop med syra-bas balansen.

Vad är basiskt då? Och vad är syrabildande? I princip, så långt jag har kunnat förstå, är det sunt förnuft som gäller. Det mesta som anses nyttigt, grönsaker, frukt och baljväxter, är bättre än socker, vitt mjöl och kött. Det som förvånade mig mest var att få veta att citron är bland det mest basiska som finns, då jag trodde att det var försurande, eftersom smaken är sur! Jag återkommer nog om detta längre fram...

Syra-bas-förespråkarna rekommenderar att vi äter minst 80% basiskt, vilket jag tycker är ganska svårt. Jag gissar att om jag anstränger mig att äta "bara" basiskt, kanske jag landar hyfsat nära 80%.
Jag själv har nästan helt slutat med hel- och halvfabrikat, och går mer och mer över till vegetarisk kost. Jag säger absolut inte att det är en enkel resa, då jag själv är uppvuxen med makaroner, köttbullar och brunsås! Jag lärde mig inte äta grönsaker förrän jag blev mamma, och insåg att jag var tvungen att vara ett föredöme för mina barn, och jag var en så´n som petade bort bönorna ur chiliconcarnen!

För mig har det helt enkelt handlat om en insikt i att vi kan påverka vårt mående, vi kan åtminstone delvis ta makten över vår hälsa! De förutsättningar vi är födda med kan vi inte göra något åt, men det vi väljer att tillföra som byggmaterial i våra kroppar kan vi påverka. Cellförnyelsen pågår hela tiden, så det är aldrig försent att påbörja en sundare livsstil...

Jag är långt ifrån radikal, utan jag gör så gott jag kan till vardags, så mycket jag orkar och hinner. Men mat, och livet, ska också vara roligt, så en och annan kaka bakas fortfarande.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...