Jag har ju försökt förklara lite om syra-basbalansen, här kommer ett intressant blogginlägg av Sanna Edin.
När kroppen blir för sur, främjas inflammationer i kroppen. Precis som livet i försurade sjöar har svårt att klara sig, har våra celler svårt att klara sig i en försurad kropp. Min tanke om hälsa, är att celldelningen pågår hela tiden, alltså har vi alltid en ny chans att ge kroppen bättre förutsättningar, härifrån och framåt.
Jag har flera gånger vänt en nedåtgående spiral vad gäller min hälsa, första gången med hjälp av enbart balanserade vitaminer och mineraler, andra gången behövdes det förstärkning av leverrensning, och nu, den tredje gången, är det att ta hänsyn även till syra-bas-balansen som gjort att kroppen klarat av att läka sig själv på ett bättre sätt. Jag äter fortfarande näringstillskott, preparat för att stärka leverns reningsprocess, och så försöker jag hålla mig till så basisk, antiinflammatorisk mat som möjligt.
Detta är mycket svårt för mig, eftersom min ork att vara i köket är starkt begränsad, min familj är stor, tonåringarna äter kopiösa mängder mat, och småbarnen har olika födoämnesallergier att ta hänsyn till. Alltså äter jag för min hälsas skull även ett baspulver, kombinerat med bikarbonat (se Sannas blogg), och skillnaden på hur jag mår är nästan otrolig. Jag tror det knappt själv, men jag är piggare, biverkningarna av medicinerna är mindre påtagliga, och inflammationsvärken är nästan borta! Detta har nu hållit i sig i fyra veckor, minst! Jag fortsätter, för som jag mådde i vintras vill jag inte må igen. Det faktum att bikarbonat smakar apa är en petitess i sammanhanget. Jag blandar ut det i lite vatten, halsar snabbt, och dricker rent vatten efteråt...
Jag måste i ärlighetens namn också tillägga att jag parallellt med att jobba med vad jag stoppar i munnen, också hela tiden jobbat hårt med träning. Att jobba hårt för mig innebär inte tunga vikter o dyl, utan att faktiskt välja att rulla ner på yogamattan istället för att ligga och deppa i soffan när det gör för ont. Det innebär också att jag tvingats inse att jag inte KAN träna hårt, utan måste ta det lugnt och metodiskt. Jag var i 20-årsåldern när jag började med Callanetics, och 30+ när jag hittade yogan. Att tänka på vad jag stoppar i mig, kombinerat med att tänka på hur jag använder kroppen, är nyckeln för mig. Sedan tillkommer det mentala, men det tar jag i ett annat inlägg...
Jag kommer nog att återkomma i ämnet, men här är en sida översatt av Zarah Öberg om antiinflammatorisk mat.
När kroppen blir för sur, främjas inflammationer i kroppen. Precis som livet i försurade sjöar har svårt att klara sig, har våra celler svårt att klara sig i en försurad kropp. Min tanke om hälsa, är att celldelningen pågår hela tiden, alltså har vi alltid en ny chans att ge kroppen bättre förutsättningar, härifrån och framåt.
Jag har flera gånger vänt en nedåtgående spiral vad gäller min hälsa, första gången med hjälp av enbart balanserade vitaminer och mineraler, andra gången behövdes det förstärkning av leverrensning, och nu, den tredje gången, är det att ta hänsyn även till syra-bas-balansen som gjort att kroppen klarat av att läka sig själv på ett bättre sätt. Jag äter fortfarande näringstillskott, preparat för att stärka leverns reningsprocess, och så försöker jag hålla mig till så basisk, antiinflammatorisk mat som möjligt.
Detta är mycket svårt för mig, eftersom min ork att vara i köket är starkt begränsad, min familj är stor, tonåringarna äter kopiösa mängder mat, och småbarnen har olika födoämnesallergier att ta hänsyn till. Alltså äter jag för min hälsas skull även ett baspulver, kombinerat med bikarbonat (se Sannas blogg), och skillnaden på hur jag mår är nästan otrolig. Jag tror det knappt själv, men jag är piggare, biverkningarna av medicinerna är mindre påtagliga, och inflammationsvärken är nästan borta! Detta har nu hållit i sig i fyra veckor, minst! Jag fortsätter, för som jag mådde i vintras vill jag inte må igen. Det faktum att bikarbonat smakar apa är en petitess i sammanhanget. Jag blandar ut det i lite vatten, halsar snabbt, och dricker rent vatten efteråt...
Jag måste i ärlighetens namn också tillägga att jag parallellt med att jobba med vad jag stoppar i munnen, också hela tiden jobbat hårt med träning. Att jobba hårt för mig innebär inte tunga vikter o dyl, utan att faktiskt välja att rulla ner på yogamattan istället för att ligga och deppa i soffan när det gör för ont. Det innebär också att jag tvingats inse att jag inte KAN träna hårt, utan måste ta det lugnt och metodiskt. Jag var i 20-årsåldern när jag började med Callanetics, och 30+ när jag hittade yogan. Att tänka på vad jag stoppar i mig, kombinerat med att tänka på hur jag använder kroppen, är nyckeln för mig. Sedan tillkommer det mentala, men det tar jag i ett annat inlägg...
Basisk föda:
- I stort sett alla Grönsaker
- Citron
- Gurka
- Spenat
- Persilja
- Vattenmelon
- Avocado
- Äpple
- Päron
- Ingefära
- Frön och Nötter (Sesamfrön, Pumpakärnor, Chiafrön och Mandel)
Sur föda
- Alkohol och cigg
- Kaffe
- Svart te
- Socker
- Mejeriprodukter (Ägg, Komjölk, Ost, Smör, Grädde)
- Kött
- Odlad fisk
- Jäst
- Honung
- Artificiella sötningsmedel
Jag kommer nog att återkomma i ämnet, men här är en sida översatt av Zarah Öberg om antiinflammatorisk mat.
Här är förslag på antiinflammatorisk mat:
- Kelp (en typ av alg)
- Vild lax
- Extra virgin olivolja
- Kål (Vitkål, Broccol, Blomkål osv.)
- Blåbär
- Gurkmeja
- Ingefära
- Vitlök
- Grönt te
- Sötpotatis
Här är listan över mat att undvika, som ökar inflammationen:
- Socker
- Transfetter
- Mejeriprodukter
- Kött från produktionsdjur som ej är uppfödda på ekologisk mat och utan tillgång till normalt liv. Gäller speciellt odlad fisk.
- Rött och processat kött
- Alkohol
- Vitt mjöl, vitt ris, vete, pasta..
- Artificiella tillsatser såsom aspartam och MSG
Jag läser inga listor till vardags, utan försöker helt enkelt koncentrera mig på så vegetariskt och rent som möjligt, och undvika tillsatser, vitt mjöl och socker framförallt.
Kommentarer
Skicka en kommentar