Idag har vi en liten tjej som fyller fem år. Jag trodde först inte att jag skulle orka baka, igår sydde jag docktäcken för glatta livet, så vi hade bunkrat med köpebullar, både glutenfria och vanliga. I frysdisken finns det faktiskt fullt acceptabla alternativ. Vi hade också köpt en Frödinge-tårta och ballerinakex (finns också bra glutenfria), men det kändes inte så kul, jag brukar alltid ha allting hembakt, och att inte ha något alls kändes nedslående.
Men så fick jag ett il imorse, barnen tittade på Sommarlov, gubben och tonåringarna sov efter Springsteenkonsert igår, så jag skred till verket. Supergod, enkel tårta blev det, receptet fick jag av min kära svägerska Åsa, som också är en hejare på att nosa upp goda, lättgjorda recept...
Marängtårta med Rice Crispies
3 dl socker
3 dl Rice Krispies
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl (jag tog naturligtvis glutenfri mix)
1 dl grädde
100 g smör
1 msk citronsaft eller 1 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
Jordgubbar
Vispa äggvitor och socker hårt. Vänd ner Rice Krispies försiktigt.
Men så fick jag ett il imorse, barnen tittade på Sommarlov, gubben och tonåringarna sov efter Springsteenkonsert igår, så jag skred till verket. Supergod, enkel tårta blev det, receptet fick jag av min kära svägerska Åsa, som också är en hejare på att nosa upp goda, lättgjorda recept...
Marängtårta med Rice Crispies
Ingredienser
4 äggvitor3 dl socker
3 dl Rice Krispies
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl (jag tog naturligtvis glutenfri mix)
1 dl grädde
100 g smör
1 msk citronsaft eller 1 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
Jordgubbar
Gör så här
Vispa äggvitor och socker hårt. Vänd ner Rice Krispies försiktigt.
Grädda i långpanna (med bakplåtspapper, naturligtvis!) i 125 g ca 1 timme. Låt gärna stå på eftervärme. Jag brukar alltid lyckas få maräng smetig i mitten, så jag hade den inne 70-75 min, och lät den stå på eftervärme en timme, då blev den torr!
Koka upp äggulor, socker, mjöl och grädde på svag värme tills det tjocknar.
Tag av plattan och rör i smöret och smaksättningen.
Dela botten i två delar. Bred avsvalnad kräm över den ena botten, lägg den andra ovanpå. Jag brukar använda stora stekspadar för att flytta bottnen.
Vispa grädden (jag tillsätter lite socker och vanilj) och bred den över tårtan och dekorera med valfri frukt/bär. Prinsessan till ära strösslade vi lite rosa glitterströssel också...
Koka upp äggulor, socker, mjöl och grädde på svag värme tills det tjocknar.
Tag av plattan och rör i smöret och smaksättningen.
Dela botten i två delar. Bred avsvalnad kräm över den ena botten, lägg den andra ovanpå. Jag brukar använda stora stekspadar för att flytta bottnen.
Vispa grädden (jag tillsätter lite socker och vanilj) och bred den över tårtan och dekorera med valfri frukt/bär. Prinsessan till ära strösslade vi lite rosa glitterströssel också...
Kommentarer
Skicka en kommentar