Fortsätt till huvudinnehåll

Nästan basisk hallon-choklad-lyx


På livibalans.se hittade jag detta recept, som min petiga son faktiskt ville ha mera av! Nästan nyttigt dessutom! Mums!


Nästan basisk hallon-choklad-lyx


4 port

Choklad- och mandelbotten


1 dl (70 gram) sötmandel, blötlagd och eventuellt rostad (idag tog jag tillvara pulpen från mandelmjölk, det gick hur bra som helst, och då blir det ju nästan gratis, mjölk OCH kakor från samma mandel...)
1,25 dl torkade dadlar, klippta i bitar och eventuellt blötlagda
0,75 dl kakao
0,25 tsk äkta vaniljpulver
2 små nypor himalayasalt (går säkert bra med havssalt också)
ev några teskedar vatten

Blötlägg mandlarna i kylen över natt. Rosta dem (om du vill) i 200 grader, 15 min (rör om efter 10 min).
Klipp dadlarna i bitar och blötlägg dem 30 min om du inte fått tag på saftiga och mjuka exemplar.
  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare med S-blad eller kniv och mixa tills massan börjar klumpa ihop sig. Tillsätt vatten bara om det behövs för att få ihop degen.
  2. Dela upp degen i 4 bitar och tryck ut den i önskad form (tex en hjärtformad pepparkaksform eller små bakformar för  mandelmusslor, muffins etc.)
  3. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
  4. (För att mina kräsna barn skulle gilla detta, fick jag lov att ta lite mer vaniljpulver, lite mindre kakao, och tillsätta en del honung. Jag mixade och smakade, mixade och smakade, tills det smakade godis...)

Hallon- och cashewfyllning

2 dl hallon, tinade eller färska, plus några extra för dekoration
1,5 dl cashewnötter (osaltade, orostade), blötlagda 1 timme
1 msk kallslungad honung (eller agavesirap)

Blötlägg cashewnötter 1 timme.
Tina hallon.
  1. Häll av cashewnötterna och lägg dem tillsammans med hallonen i en matberedare med S-blad eller kniv. Mixa ordentligt tills massan är krämig, skrapa ned från kanterna om det behövs.
  2. Smaka av med en aning honung.
  3. Fördela fyllningen på bottnarna och pynta med hallon.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal