På livibalans.se hittade jag detta recept, som min petiga son faktiskt ville ha mera av! Nästan nyttigt dessutom! Mums!
Nästan basisk hallon-choklad-lyx
4 port
Choklad- och mandelbotten
1 dl (70 gram) sötmandel, blötlagd och eventuellt rostad (idag tog jag tillvara pulpen från mandelmjölk, det gick hur bra som helst, och då blir det ju nästan gratis, mjölk OCH kakor från samma mandel...)
1,25 dl torkade dadlar, klippta i bitar och eventuellt blötlagda
0,75 dl kakao
0,25 tsk äkta vaniljpulver
2 små nypor himalayasalt (går säkert bra med havssalt också)
ev några teskedar vatten
1,25 dl torkade dadlar, klippta i bitar och eventuellt blötlagda
0,75 dl kakao
0,25 tsk äkta vaniljpulver
2 små nypor himalayasalt (går säkert bra med havssalt också)
ev några teskedar vatten
Klipp dadlarna i bitar och blötlägg dem 30 min om du inte fått tag på saftiga och mjuka exemplar.
- Lägg alla ingredienser i en matberedare med S-blad eller kniv och mixa tills massan börjar klumpa ihop sig. Tillsätt vatten bara om det behövs för att få ihop degen.
- Dela upp degen i 4 bitar och tryck ut den i önskad form (tex en hjärtformad pepparkaksform eller små bakformar för mandelmusslor, muffins etc.)
- Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
- (För att mina kräsna barn skulle gilla detta, fick jag lov att ta lite mer vaniljpulver, lite mindre kakao, och tillsätta en del honung. Jag mixade och smakade, mixade och smakade, tills det smakade godis...)
Hallon- och cashewfyllning
2 dl hallon, tinade eller färska, plus några extra för dekoration
1,5 dl cashewnötter (osaltade, orostade), blötlagda 1 timme
1 msk kallslungad honung (eller agavesirap)
Blötlägg cashewnötter 1 timme.
Tina hallon.
1,5 dl cashewnötter (osaltade, orostade), blötlagda 1 timme
1 msk kallslungad honung (eller agavesirap)
Blötlägg cashewnötter 1 timme.
Tina hallon.
- Häll av cashewnötterna och lägg dem tillsammans med hallonen i en matberedare med S-blad eller kniv. Mixa ordentligt tills massan är krämig, skrapa ned från kanterna om det behövs.
- Smaka av med en aning honung.
- Fördela fyllningen på bottnarna och pynta med hallon.
Kommentarer
Skicka en kommentar