Fortsätt till huvudinnehåll

Nästan basisk hallon-choklad-lyx


På livibalans.se hittade jag detta recept, som min petiga son faktiskt ville ha mera av! Nästan nyttigt dessutom! Mums!


Nästan basisk hallon-choklad-lyx


4 port

Choklad- och mandelbotten


1 dl (70 gram) sötmandel, blötlagd och eventuellt rostad (idag tog jag tillvara pulpen från mandelmjölk, det gick hur bra som helst, och då blir det ju nästan gratis, mjölk OCH kakor från samma mandel...)
1,25 dl torkade dadlar, klippta i bitar och eventuellt blötlagda
0,75 dl kakao
0,25 tsk äkta vaniljpulver
2 små nypor himalayasalt (går säkert bra med havssalt också)
ev några teskedar vatten

Blötlägg mandlarna i kylen över natt. Rosta dem (om du vill) i 200 grader, 15 min (rör om efter 10 min).
Klipp dadlarna i bitar och blötlägg dem 30 min om du inte fått tag på saftiga och mjuka exemplar.
  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare med S-blad eller kniv och mixa tills massan börjar klumpa ihop sig. Tillsätt vatten bara om det behövs för att få ihop degen.
  2. Dela upp degen i 4 bitar och tryck ut den i önskad form (tex en hjärtformad pepparkaksform eller små bakformar för  mandelmusslor, muffins etc.)
  3. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
  4. (För att mina kräsna barn skulle gilla detta, fick jag lov att ta lite mer vaniljpulver, lite mindre kakao, och tillsätta en del honung. Jag mixade och smakade, mixade och smakade, tills det smakade godis...)

Hallon- och cashewfyllning

2 dl hallon, tinade eller färska, plus några extra för dekoration
1,5 dl cashewnötter (osaltade, orostade), blötlagda 1 timme
1 msk kallslungad honung (eller agavesirap)

Blötlägg cashewnötter 1 timme.
Tina hallon.
  1. Häll av cashewnötterna och lägg dem tillsammans med hallonen i en matberedare med S-blad eller kniv. Mixa ordentligt tills massan är krämig, skrapa ned från kanterna om det behövs.
  2. Smaka av med en aning honung.
  3. Fördela fyllningen på bottnarna och pynta med hallon.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...