En Facebookvän delade en artikel som jag tycker var intressant.
I artikeln rekommenderar forskare att barn bör äta ekologiskt odlad frukt och grönt. De menar att även om ett ämne kanske inte är farligt, vet vi inte hur en "cocktail" av massor med gifter påverkar barns nervsystem, och hormoner.
Jag måste erkänna att jag inte alltid köper ekologiskt, man blir helt enkelt snål! Jag tycker det är skrämmande att det nästan känns som att det är "hälsoskatt" på nyttiga produkter! Det gäller allt ekologiskt, och det gäller många extra nyttiga livsmedel. Jag köpte ett paket quinoa häromveckan, som kostade 50 kronor, för 500 g! Det är inte OK, tycker jag! Visst, det blir billigt att blötlägga bönor, och gå över till vegetariskt, men jag måste ju köpa mat som barnen äter. Och ska jag öronmärka ekologisk frukt till mina små barn, och låta de stora äta gift? Ett kilo bananer tar slut fortare än jag hinner packa upp dem.
Jag kan förstå att ekologiskt behöver vara aningen dyrare, då hanteringen säkert blir lite mer komplicerad. Antagligen blir svinnet större också, eftersom det inte håller sig färskt lika länge. Men måste det vara dubbelt så dyrt, som det många gånger är???
Någon journalist borde kolla hur de prissätter maten, egentligen. Är den extra dyr bara för att det är lite "trendigt" att äta ekologiskt? Eller beror det på att de har procentuellt påslag? Om de har procentuellt påslag blir ju en vara som är bara aningen dyrare att producera oerhört mycket dyrare innan det passerat alla mellanhänder och når slutkunden. Om det är x antal kronor i påslag för konventionellt odlade tomater, borde det vara samma antal kronor, inte samma antal procent, i påslag för ekologiska, tycker jag!
Oj, nu blev det här ett lite krigiskt inlägg, men jag skulle verkligen vilja att det blev en förändring. De kan inte skylla på efterfrågan heller, eftersom det är den stora prisskillnaden som avskräcker.
I artikeln rekommenderar forskare att barn bör äta ekologiskt odlad frukt och grönt. De menar att även om ett ämne kanske inte är farligt, vet vi inte hur en "cocktail" av massor med gifter påverkar barns nervsystem, och hormoner.
Jag måste erkänna att jag inte alltid köper ekologiskt, man blir helt enkelt snål! Jag tycker det är skrämmande att det nästan känns som att det är "hälsoskatt" på nyttiga produkter! Det gäller allt ekologiskt, och det gäller många extra nyttiga livsmedel. Jag köpte ett paket quinoa häromveckan, som kostade 50 kronor, för 500 g! Det är inte OK, tycker jag! Visst, det blir billigt att blötlägga bönor, och gå över till vegetariskt, men jag måste ju köpa mat som barnen äter. Och ska jag öronmärka ekologisk frukt till mina små barn, och låta de stora äta gift? Ett kilo bananer tar slut fortare än jag hinner packa upp dem.
Jag kan förstå att ekologiskt behöver vara aningen dyrare, då hanteringen säkert blir lite mer komplicerad. Antagligen blir svinnet större också, eftersom det inte håller sig färskt lika länge. Men måste det vara dubbelt så dyrt, som det många gånger är???
Någon journalist borde kolla hur de prissätter maten, egentligen. Är den extra dyr bara för att det är lite "trendigt" att äta ekologiskt? Eller beror det på att de har procentuellt påslag? Om de har procentuellt påslag blir ju en vara som är bara aningen dyrare att producera oerhört mycket dyrare innan det passerat alla mellanhänder och når slutkunden. Om det är x antal kronor i påslag för konventionellt odlade tomater, borde det vara samma antal kronor, inte samma antal procent, i påslag för ekologiska, tycker jag!
Oj, nu blev det här ett lite krigiskt inlägg, men jag skulle verkligen vilja att det blev en förändring. De kan inte skylla på efterfrågan heller, eftersom det är den stora prisskillnaden som avskräcker.
Kommentarer
Skicka en kommentar