Fortsätt till huvudinnehåll

Bekämpningsmedel

En Facebookvän delade en artikel som jag tycker var intressant.

I artikeln rekommenderar forskare att barn bör äta ekologiskt odlad frukt och grönt. De menar att även om ett ämne kanske inte är farligt, vet vi inte hur en "cocktail" av massor med gifter påverkar barns nervsystem, och hormoner.

Jag måste erkänna att jag inte alltid köper ekologiskt, man blir helt enkelt snål! Jag tycker det är skrämmande att det nästan känns som att det är "hälsoskatt" på nyttiga produkter! Det gäller allt ekologiskt, och det gäller många extra nyttiga livsmedel. Jag köpte ett paket quinoa häromveckan, som kostade 50 kronor, för 500 g! Det är inte OK, tycker jag! Visst, det blir billigt att blötlägga bönor, och gå över till vegetariskt, men jag måste ju köpa mat som barnen äter. Och ska jag öronmärka ekologisk frukt till mina små barn, och låta de stora äta gift? Ett kilo bananer tar slut fortare än jag hinner packa upp dem.

Jag kan förstå att ekologiskt behöver vara aningen dyrare, då hanteringen säkert blir lite mer komplicerad. Antagligen blir svinnet större också, eftersom det inte håller sig färskt lika länge. Men måste det vara dubbelt så dyrt, som det många gånger är???

Någon journalist borde kolla hur de prissätter maten, egentligen. Är den extra dyr bara för att det är lite "trendigt" att äta ekologiskt? Eller beror det på att de har procentuellt påslag? Om de har procentuellt påslag blir ju en vara som är bara aningen dyrare att producera oerhört mycket dyrare innan det passerat alla mellanhänder och når slutkunden. Om det är x antal kronor i påslag för konventionellt odlade tomater, borde det vara samma antal kronor, inte samma antal procent, i påslag för ekologiska, tycker jag!

Oj, nu blev det här ett lite krigiskt inlägg, men jag skulle verkligen vilja att det blev en förändring. De kan inte skylla på efterfrågan heller, eftersom det är den stora prisskillnaden som avskräcker.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...