I lördags bjöd vi på halv åtta hos oss. Det är några vänner som tagit initiativ till dessa trevliga kvällar, och i lördags var det vår tur. Eftersom jag aldrig lyckas vara den där svala värdinnan, som är klar i god tid, finns inga egna bilder. De flesta recepten är dock hämtade från ICA, så jag lånar bilder därifrån. Eftersom jag får så pass ont av att stå i köket, trots ståstol, är det här en meny där det mesta går att förbereda...
Förrätt:
Gratinerad kronärtskocksröra
- Ingredienser
- 1 burk kronärtskockshjärtan (à 400 g)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl grillad paprika från burk
- 1/2 dl inlagd skivad grön chilipeppar (jalapeno)
- 1 dl majonnäs
- 3 dl crème fraiche
- 2 1/2 dl riven parmesanost
- 2 msk hackad basilika
- 1 msk basilika till garnering
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk peppar
Till servering
- kex
- skivad baguette eller surdegsbröd
Sätt ugnen på 200°C.
- Häll av och hacka kronärtskockshjärtanen. Skala och finriv vitlöken. Skär paprika och chili i mindre bitar, ta ev bort kärnorna från chilin.
- Blanda majonnäs, crème fraiche och parmesan en skål. Rör ner kronärtskockor, vitlök, chili, paprika och basilika. Krydda med salt och peppar. Hit förberedde jag dagen innan.
- Häll blandningen i en ugnssäker form. (Vi tog kaffekoppar)
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Garnera med ett snyggt basilikablad. Serveras med kex.
Huvudrätt:
Kryddmarinerad filé
- Ingredienser
- 2 fläskytterfiléer (2 st motsvarar ca 1 1/2 kg), vi tog fläskfilé
- 1 tsk pepparmix
- 1/2 dl sesamfrön
- 2 msk olja till stekning
- Marinad
- 1 dl oliv- eller rapsolja
- 1 msk soja
- 3/4 msk balsamvinäger
- 1 1/2 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk färskriven ingefära
- 2 krm pepparmix
- Sätt ugnen på 150°C.
- Putsa fläskytterfilén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen. Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
- Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 72°C, det tar ca 1 timme.
- Låt köttet svalna, slå in det i folie och förvara i kylen. Detta kan du göra långt i förväg, till och med frysa in.
- Marinad: Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat. Häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt ca 4 timmar.
- Garnera med bladpersilja och lingon strax före servering.
- Kantarellrisoni med rödlöksmarmelad
- Detta har jag ingen bild på, men det är paradrätten! Supergod, vi gör den ofta när vi har gäster och ska grilla på sommaren. Den går inte att förbereda, som de andra rätterna, så den fick stå och puttra medan vi åt förrätten.
- 8 salladslökar, hackade
- 600 g färska kantareller, eller motsvarande frysta eller på burk
- 4 msk olivolja
- 4 dl risoni (jättesöt, risformad pasta)
- 8-10 dl vatten
- 2 msk kycklingfond
- 4 dl finriven västerbottensost eller parmesan
- 1 tsk salt
- nymald svartpeppar
- 100 g ruccola
- Fräs svamp i oljan tills den mjuknar, låt löken fräsa med mot slutet. Tillsätt risoni, 8 dl kokande vatten, fond eller buljongtärning (alt egen buljong från frysen). Sjud på svag värme i 10-12 min, rör nu och då så det inte bränner fast. Späd med mer vatten om det verkar torrt. Tillsätt riven ost, smaka av med salt och peppar, och tillsätt ruccolan precis före servering.
- Rödlöksmarmeladen går utmärkt att förbereda och förvara i kylen flera dagar, supergod!
- 3 röda lökar
- 1 msk olivolja
- 3 msk vinäger
- 3 msk farinsocker (går med strösocker också)
- 1 krm salt
- Skala och skiva löken tunt, fräs i oljan tills den mjuknar. Tillsätt resten, låt koka under lock ca 15 minuter, låt kallna.
- Efterrätt:
Fryst hallon- och marängtårta
- Börja med botten minst två dagar i förväg, gör hallongrädden senast dagen innan.
- Ingredienser
- Botten
- 4 äggvitor
- 1 tsk citronjuice
- 2 dl strösocker
- Hallongrädde
- 3 dl vispgrädde
- 200 g frysta hallon
- 1 dl kesella (10 %)
- 2 äggulor
- 1 dl florsocker
- Garnering
- 2 lime (skalet)
- 1 ask färska hallon
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°C.
- Rita 2 rundlar på bakplåtspapper. Använd en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, som mall.
- Botten: Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget. Bre ut smeten på rundlarna, men lämna ca 2 cm tillgodo – bottnarna flyter ut något.
- Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar några timmar.
- Hallongrädde: Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. Rör ner det i grädden.
- Lägg en marängbotten i formen med löstagbar kant. Bre ut hallongrädden. Lägg på den andra marängen. Frys tårtan.
- Före servering: Ta fram den 30 minuter i förväg. Lägg tårtan på ett fat. Garnera med hallon och rivet limeskal. Pudra ev över florsocker.
Kommentarer
Skicka en kommentar