I ICA-bladet fanns ett recept på vegobouillabaisse. Jag blev sugen att prova, vi har en påse saffran inköpt på semester i Egypten, och morötter hämtade sonen från "trädgårdslandet" (dubbelstruttarna beror på att vårt land är ett igenväxt ogräsland, där man verkligen får leta efter godbitarna. Men den som söker han letar, brukar jag säga...)
Det tar ju alltid en stund att skala, skrubba och hacka grönsaker när man inte är kock, men det var det värt! Supergott, och nyttigt!
Det tar ju alltid en stund att skala, skrubba och hacka grönsaker när man inte är kock, men det var det värt! Supergott, och nyttigt!
- Ingredienser
- 300 g vitlöksbaguetter
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- ca 300 g stjälkselleri (Nästan en halv påse)
- 1 msk olja
- 1/2 g saffran
- 1 apelsin
- 500 g krossade tomater
- 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 1 tsk fänkålsfrö
- 3/4 cayennepeppar
- 3 msk hackad gräslök (hade jag inte hemma, gick utmärkt att vara utan)
- 1 dl matyoghurt (systeryster tog med cremefraiche(mer LCHF:igt, jag föredrar utan)
Gör så här
- Grädda brödet enligt anvisningen på förpackningen. (Vi hade vanligt bröd från brödskåpet...)
- Skala och hacka lök och vitlök (Jag fräser löken i assistenten och pressar vitlöken i vitlökspressen). Skala och skiva moroten och strimla sellerin fint (Eftersom assistenten ändå ska diskas, byt till strimlingsskivan och kör morötterna och sellerin i assistenten också!). Fräs allt i oljan i några minuter tillsammans med saffran.
- Häll över grönsakerna i en kastrull. Tillsätt tomater, buljong.
- Riv skalet av, och pressa saften ur, apelsinen (skrubba först, naturligtvis). Ös ner i grytan.
- Stöt fänkålsfröna lite, gärna i en mortel, och tillsätt dem tillsammans med cayennepeppar.
- Koka ca 15 minuter.
- Servera soppan med yoghurt och garnera gärna både soppa och bröd med gräslöken.
Jag gjorde dubbel sats och frös ner i lunchlådor, men tre dagar senare är allt slut...
Kommentarer
Skicka en kommentar