Fortsätt till huvudinnehåll

Grönsakssoppa till lunch

I ICA-bladet fanns ett recept på vegobouillabaisse. Jag blev sugen att prova, vi har en påse saffran inköpt på semester i Egypten, och morötter hämtade sonen från "trädgårdslandet" (dubbelstruttarna beror på att vårt land är ett igenväxt ogräsland, där man verkligen får leta efter godbitarna. Men den som söker han letar, brukar jag säga...)

Det tar ju alltid en stund att skala, skrubba och hacka grönsaker när man inte är kock, men det var det värt! Supergott, och nyttigt!





  • Ingredienser
  • 300 g vitlöksbaguetter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • ca 300 g stjälkselleri (Nästan en halv påse)
  • 1 msk olja
  • 1/2 g saffran
  • 1 apelsin
  • 500 g krossade tomater
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 3/4 cayennepeppar
  • 3 msk hackad gräslök (hade jag inte hemma, gick utmärkt att vara utan)
  • 1 dl matyoghurt (systeryster tog med cremefraiche(mer LCHF:igt, jag föredrar utan)

Gör så här


  1. Grädda brödet enligt anvisningen på förpackningen. (Vi hade vanligt bröd från brödskåpet...)
  2. Skala och hacka lök och vitlök (Jag fräser löken i assistenten och pressar vitlöken i vitlökspressen). Skala och skiva moroten och strimla sellerin fint (Eftersom assistenten ändå ska diskas, byt till strimlingsskivan och kör morötterna och sellerin i assistenten också!). Fräs allt i oljan i några minuter tillsammans med saffran.
  3. Häll över grönsakerna i en kastrull. Tillsätt tomater, buljong.
  4. Riv skalet av, och pressa saften ur, apelsinen (skrubba först, naturligtvis). Ös ner i grytan.
  5. Stöt fänkålsfröna lite, gärna i en mortel, och tillsätt dem tillsammans med cayennepeppar.
  6. Koka ca 15 minuter.
  7. Servera soppan med yoghurt och garnera gärna både soppa och bröd med gräslöken.
Jag gjorde dubbel sats och frös ner i lunchlådor, men tre dagar senare är allt slut...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...