Fortsätt till huvudinnehåll

Grönsakssoppa till lunch

I ICA-bladet fanns ett recept på vegobouillabaisse. Jag blev sugen att prova, vi har en påse saffran inköpt på semester i Egypten, och morötter hämtade sonen från "trädgårdslandet" (dubbelstruttarna beror på att vårt land är ett igenväxt ogräsland, där man verkligen får leta efter godbitarna. Men den som söker han letar, brukar jag säga...)

Det tar ju alltid en stund att skala, skrubba och hacka grönsaker när man inte är kock, men det var det värt! Supergott, och nyttigt!





  • Ingredienser
  • 300 g vitlöksbaguetter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • ca 300 g stjälkselleri (Nästan en halv påse)
  • 1 msk olja
  • 1/2 g saffran
  • 1 apelsin
  • 500 g krossade tomater
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 3/4 cayennepeppar
  • 3 msk hackad gräslök (hade jag inte hemma, gick utmärkt att vara utan)
  • 1 dl matyoghurt (systeryster tog med cremefraiche(mer LCHF:igt, jag föredrar utan)

Gör så här


  1. Grädda brödet enligt anvisningen på förpackningen. (Vi hade vanligt bröd från brödskåpet...)
  2. Skala och hacka lök och vitlök (Jag fräser löken i assistenten och pressar vitlöken i vitlökspressen). Skala och skiva moroten och strimla sellerin fint (Eftersom assistenten ändå ska diskas, byt till strimlingsskivan och kör morötterna och sellerin i assistenten också!). Fräs allt i oljan i några minuter tillsammans med saffran.
  3. Häll över grönsakerna i en kastrull. Tillsätt tomater, buljong.
  4. Riv skalet av, och pressa saften ur, apelsinen (skrubba först, naturligtvis). Ös ner i grytan.
  5. Stöt fänkålsfröna lite, gärna i en mortel, och tillsätt dem tillsammans med cayennepeppar.
  6. Koka ca 15 minuter.
  7. Servera soppan med yoghurt och garnera gärna både soppa och bröd med gräslöken.
Jag gjorde dubbel sats och frös ner i lunchlådor, men tre dagar senare är allt slut...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal