Fortsätt till huvudinnehåll

Prinsesskalas

Idag har nio barn firat kalas här. Jag som älskar att pyssla hade bestämt mig för att göra en "riktig" tårta, med tårtlock och dekorationer och grejer, för första gången i mitt liv (hur kunde jag dröja så länge???). Planeringen gjordes i god tid, och tårtan skulle vara klar tre dagar innan kalaset. Jo, tjena! Imorse var tårtan inte ens spacklad, och det är dessutom första gången, ever, jag kavlar tårtlock och dekorerar med annat än grädde, bär och godis, typ...

Eftersom en av gästerna är nötallergiker ville jag inte ha marsipanlock, så jag gjorde först en egen sockerpasta / sugarpaste. (Vadå köpa färdig? Jag? Nääää...) Den smakade apa, så den ville jag inte ha på hela tårtan, så då gjorde jag en egen marshmallowfondant istället.

Dessutom gav jag mig att sy en prinsessklänning, som inte heller var klar, så den skulle också sys färdig idag. Allt gick vägen, dock.


Glutenfri tårtbotten
4 ägg
2 dl socker 
1 dl maizenamjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker med elvisp lääänge, jag har stativ, så den får stå och gå medan jag gör annat.
Blanda de torra ingredienserna, och sikta ner i äggvispet. OBS! Hoppa inte över att sikta ner mjölet, jag gjorde det, och det blev jättesvårt att få bort klumparna utan att smeten sjönk ihop. Vänd försiktigt ihop allt till en pösig smet, och häll i redan smord och ströad springform. Jag ströade med potatismjöl, använd inte ströbröd såvida du inte har glutenfritt ströbröd.

Om du inte behöver ha glutenfri tårta, byt bara ut maizenan mot vetemjöl, så har du världens bästa tårtbottenrecept!

Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 30 minuter. Du kan behöva täcka sista tiden, håll koll...
Här kommer det bästa tårttipset jag kan, lärde mig baka tårtbottnar när jag var 20 år, ur en superbra bakbilaga i en av mammas Året Runt (receptet ovan är omgjort från det).
Ja, och så tipset, då: När bottnen är gräddad, ta ut ur ugnen och låt den "stanna" någon minut. Sedan vänder man hela formen uppochner på ett bakgaller, UTAN att lossa kanterna innan. Lossar man kanterna sjunker den ihop, men om man vänder tårtan svalnar den med rätt form...

Baka bottnen i god tid och frys in, ta fram en halvtimme innan du ska fylla den, och skär i tre delar medan den är halvfrusen, då smular den inte lika mycket.

I god tid gjorde jag då den hemmagjorda sockerpastan, som smakade så illa så jag färgade den rosa och gjorde MMF till lock istället. I inte lika god tid gjorde jag tårtan färdigt ;-)

Fyllningen bestod av gelehallonfluff och vaniljkräm. "Godare än glass!" var barnens betyg. Mitt eget betyg? Alldeles för söt, men det var ju barnkalas...

Kommentarer

  1. Här får du ett till recept på Gluten fri tårta,finns några bilder inne på min blogg unde
    :
    "Alla som äter av dessa säger att de smakar som "vanliga" tårtor.
    Receptet är från en kompis som driver ett bageri.
    Jag tog det men bytte bara ut mot gluten fritt mjöl :

    Gluten fri tårta
    Tårtbotten i rund eller avlång form

    6 Ägg
    3 dl socker ( sukrin om du vill göra Lchf )
    1,5 dl glutenfritt fint mjöl
    1,5 dl potatis mjöl
    3 tsk bakpulver

    Vispa ägg & socker pösigt
    Blanda mjöl sorterna & bakpulver & vände ner i smeten.
    Blanda om
    Häll ner smeten i formen som är väl smord & grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15 minuter.
    eller tills det är klart.
    Lycka till =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är ju ungefär samma, men lite mer smet... Provar det nästa gång! (Även om det just nu känns som att det dröjer...) :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal