Idag har nio barn firat kalas här. Jag som älskar att pyssla hade bestämt mig för att göra en "riktig" tårta, med tårtlock och dekorationer och grejer, för första gången i mitt liv (hur kunde jag dröja så länge???). Planeringen gjordes i god tid, och tårtan skulle vara klar tre dagar innan kalaset. Jo, tjena! Imorse var tårtan inte ens spacklad, och det är dessutom första gången, ever, jag kavlar tårtlock och dekorerar med annat än grädde, bär och godis, typ...
Eftersom en av gästerna är nötallergiker ville jag inte ha marsipanlock, så jag gjorde först en egen sockerpasta / sugarpaste. (Vadå köpa färdig? Jag? Nääää...) Den smakade apa, så den ville jag inte ha på hela tårtan, så då gjorde jag en egen marshmallowfondant istället.
Dessutom gav jag mig på att sy en prinsessklänning, som inte heller var klar, så den skulle också sys färdig idag. Allt gick vägen, dock.
Eftersom en av gästerna är nötallergiker ville jag inte ha marsipanlock, så jag gjorde först en egen sockerpasta / sugarpaste. (Vadå köpa färdig? Jag? Nääää...) Den smakade apa, så den ville jag inte ha på hela tårtan, så då gjorde jag en egen marshmallowfondant istället.
Dessutom gav jag mig på att sy en prinsessklänning, som inte heller var klar, så den skulle också sys färdig idag. Allt gick vägen, dock.
Glutenfri tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl maizenamjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker med elvisp lääänge, jag har stativ, så den får stå och gå medan jag gör annat.
Blanda de torra ingredienserna, och sikta ner i äggvispet. OBS! Hoppa inte över att sikta ner mjölet, jag gjorde det, och det blev jättesvårt att få bort klumparna utan att smeten sjönk ihop. Vänd försiktigt ihop allt till en pösig smet, och häll i redan smord och ströad springform. Jag ströade med potatismjöl, använd inte ströbröd såvida du inte har glutenfritt ströbröd.
Om du inte behöver ha glutenfri tårta, byt bara ut maizenan mot vetemjöl, så har du världens bästa tårtbottenrecept!
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 30 minuter. Du kan behöva täcka sista tiden, håll koll...
Här kommer det bästa tårttipset jag kan, lärde mig baka tårtbottnar när jag var 20 år, ur en superbra bakbilaga i en av mammas Året Runt (receptet ovan är omgjort från det).
Ja, och så tipset, då: När bottnen är gräddad, ta ut ur ugnen och låt den "stanna" någon minut. Sedan vänder man hela formen uppochner på ett bakgaller, UTAN att lossa kanterna innan. Lossar man kanterna sjunker den ihop, men om man vänder tårtan svalnar den med rätt form...
Baka bottnen i god tid och frys in, ta fram en halvtimme innan du ska fylla den, och skär i tre delar medan den är halvfrusen, då smular den inte lika mycket.
I god tid gjorde jag då den hemmagjorda sockerpastan, som smakade så illa så jag färgade den rosa och gjorde MMF till lock istället. I inte lika god tid gjorde jag tårtan färdigt ;-)
Fyllningen bestod av gelehallonfluff och vaniljkräm. "Godare än glass!" var barnens betyg. Mitt eget betyg? Alldeles för söt, men det var ju barnkalas...
Här får du ett till recept på Gluten fri tårta,finns några bilder inne på min blogg unde
SvaraRadera:
"Alla som äter av dessa säger att de smakar som "vanliga" tårtor.
Receptet är från en kompis som driver ett bageri.
Jag tog det men bytte bara ut mot gluten fritt mjöl :
Gluten fri tårta
Tårtbotten i rund eller avlång form
6 Ägg
3 dl socker ( sukrin om du vill göra Lchf )
1,5 dl glutenfritt fint mjöl
1,5 dl potatis mjöl
3 tsk bakpulver
Vispa ägg & socker pösigt
Blanda mjöl sorterna & bakpulver & vände ner i smeten.
Blanda om
Häll ner smeten i formen som är väl smord & grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15 minuter.
eller tills det är klart.
Lycka till =)
Tack! Det är ju ungefär samma, men lite mer smet... Provar det nästa gång! (Även om det just nu känns som att det dröjer...) :-)
Radera