Fortsätt till huvudinnehåll

Prinsesskalas

Idag har nio barn firat kalas här. Jag som älskar att pyssla hade bestämt mig för att göra en "riktig" tårta, med tårtlock och dekorationer och grejer, för första gången i mitt liv (hur kunde jag dröja så länge???). Planeringen gjordes i god tid, och tårtan skulle vara klar tre dagar innan kalaset. Jo, tjena! Imorse var tårtan inte ens spacklad, och det är dessutom första gången, ever, jag kavlar tårtlock och dekorerar med annat än grädde, bär och godis, typ...

Eftersom en av gästerna är nötallergiker ville jag inte ha marsipanlock, så jag gjorde först en egen sockerpasta / sugarpaste. (Vadå köpa färdig? Jag? Nääää...) Den smakade apa, så den ville jag inte ha på hela tårtan, så då gjorde jag en egen marshmallowfondant istället.

Dessutom gav jag mig att sy en prinsessklänning, som inte heller var klar, så den skulle också sys färdig idag. Allt gick vägen, dock.


Glutenfri tårtbotten
4 ägg
2 dl socker 
1 dl maizenamjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker med elvisp lääänge, jag har stativ, så den får stå och gå medan jag gör annat.
Blanda de torra ingredienserna, och sikta ner i äggvispet. OBS! Hoppa inte över att sikta ner mjölet, jag gjorde det, och det blev jättesvårt att få bort klumparna utan att smeten sjönk ihop. Vänd försiktigt ihop allt till en pösig smet, och häll i redan smord och ströad springform. Jag ströade med potatismjöl, använd inte ströbröd såvida du inte har glutenfritt ströbröd.

Om du inte behöver ha glutenfri tårta, byt bara ut maizenan mot vetemjöl, så har du världens bästa tårtbottenrecept!

Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 30 minuter. Du kan behöva täcka sista tiden, håll koll...
Här kommer det bästa tårttipset jag kan, lärde mig baka tårtbottnar när jag var 20 år, ur en superbra bakbilaga i en av mammas Året Runt (receptet ovan är omgjort från det).
Ja, och så tipset, då: När bottnen är gräddad, ta ut ur ugnen och låt den "stanna" någon minut. Sedan vänder man hela formen uppochner på ett bakgaller, UTAN att lossa kanterna innan. Lossar man kanterna sjunker den ihop, men om man vänder tårtan svalnar den med rätt form...

Baka bottnen i god tid och frys in, ta fram en halvtimme innan du ska fylla den, och skär i tre delar medan den är halvfrusen, då smular den inte lika mycket.

I god tid gjorde jag då den hemmagjorda sockerpastan, som smakade så illa så jag färgade den rosa och gjorde MMF till lock istället. I inte lika god tid gjorde jag tårtan färdigt ;-)

Fyllningen bestod av gelehallonfluff och vaniljkräm. "Godare än glass!" var barnens betyg. Mitt eget betyg? Alldeles för söt, men det var ju barnkalas...

Kommentarer

  1. Här får du ett till recept på Gluten fri tårta,finns några bilder inne på min blogg unde
    :
    "Alla som äter av dessa säger att de smakar som "vanliga" tårtor.
    Receptet är från en kompis som driver ett bageri.
    Jag tog det men bytte bara ut mot gluten fritt mjöl :

    Gluten fri tårta
    Tårtbotten i rund eller avlång form

    6 Ägg
    3 dl socker ( sukrin om du vill göra Lchf )
    1,5 dl glutenfritt fint mjöl
    1,5 dl potatis mjöl
    3 tsk bakpulver

    Vispa ägg & socker pösigt
    Blanda mjöl sorterna & bakpulver & vände ner i smeten.
    Blanda om
    Häll ner smeten i formen som är väl smord & grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15 minuter.
    eller tills det är klart.
    Lycka till =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är ju ungefär samma, men lite mer smet... Provar det nästa gång! (Även om det just nu känns som att det dröjer...) :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...