Fortsätt till huvudinnehåll

Ghee

Istället för de äckliga, tillsatsspäckade margarinerna som finns kan man göra eget Ghee. Om det är mjölkproteinet man vill komma ifrån, vill säga. Enligt vad jag har fått lära mig innehåller smör bara 0,5% mjölkprotein, och det tar man alltså bort när man gör Ghee. I vår familj är ingen så känslig så vi lägger oss ner och dör om någon får i sig lite mjölkprotein, så om du är så känslig, ta reda på själv exakt hur säkert det är för dig! För oss funkar detta utmärkt som mjölkproteinfritt smör...

SÅ GÖR DU GHEE

Ghee är skirat smör. Du kan enkelt göra det hemma. Du behöver bara vanligt osaltat smör. Ett kilo smör blir ungefär en liter ghee.
Lägg smöret i en tung kastrull, sätt spisen på mediumvärme, och värm försiktigt tills smöret smälter. Se till att det inte bränns.
Sänk värmen och fortsätt tills smöret nästan kokar. Fortsätt på den temperaturen. Täck inte kastrullen. Smöret kommer att skumma och stänka en stund innan det lugnar ner sig. Rör om då och då.
Efter 12-15 minuter kommer ditt ghee att lukta som popcorn och ha en gyllenbrun färg. Vit kvarg kommer att bildas separat från din klara ghee. När den vita kvargen blivit ljusbränd är din ghee färdig och du ska omedelbart ta av kastrullen från spisen.
Det här bör inte ta mer än 15-20 minuter totalt.
Låt ghee svalna tills det är ljummet. Kvargen kommer att ligga på botten och nu ska du separera den från ditt ghee. Det kan du göra med hjälp av en sil. (Jag använder mitt kaffefilter)
Du kan förvara ghee i rumstemperatur. Se bara till att det inte kommer in vatten eller fukt i burken med ghee.
Ghee ökar matsmältningen och förbättrar  näringsupptaget. Det ger näring åt kroppsvävnaderna, stärker hjärnan och nervsystemet samt förbättrar minnet. Det smörjer bindväven och gör kroppen mer flexibel.
(Jag förvarar det i kylen, och det jag vill använda för att breda på mackor blandar jag med lagom mängd Himalayasalt och rapsolja, för god smak och lagom bredbarhet)

Om man inte vill ha så "knäckig" smak, kan du bara värma på lägre temperatur, under längre tid, ca en timme. Du ser när proteinet skiktat sig...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal