Istället för de äckliga, tillsatsspäckade margarinerna som finns kan man göra eget Ghee. Om det är mjölkproteinet man vill komma ifrån, vill säga. Enligt vad jag har fått lära mig innehåller smör bara 0,5% mjölkprotein, och det tar man alltså bort när man gör Ghee. I vår familj är ingen så känslig så vi lägger oss ner och dör om någon får i sig lite mjölkprotein, så om du är så känslig, ta reda på själv exakt hur säkert det är för dig! För oss funkar detta utmärkt som mjölkproteinfritt smör...
SÅ GÖR DU GHEE
Ghee är skirat smör. Du kan enkelt göra det hemma. Du behöver bara vanligt osaltat smör. Ett kilo smör blir ungefär en liter ghee.
Lägg smöret i en tung kastrull, sätt spisen på mediumvärme, och värm försiktigt tills smöret smälter. Se till att det inte bränns.
Sänk värmen och fortsätt tills smöret nästan kokar. Fortsätt på den temperaturen. Täck inte kastrullen. Smöret kommer att skumma och stänka en stund innan det lugnar ner sig. Rör om då och då.
Efter 12-15 minuter kommer ditt ghee att lukta som popcorn och ha en gyllenbrun färg. Vit kvarg kommer att bildas separat från din klara ghee. När den vita kvargen blivit ljusbränd är din ghee färdig och du ska omedelbart ta av kastrullen från spisen.
Det här bör inte ta mer än 15-20 minuter totalt.
Låt ghee svalna tills det är ljummet. Kvargen kommer att ligga på botten och nu ska du separera den från ditt ghee. Det kan du göra med hjälp av en sil. (Jag använder mitt kaffefilter)
Du kan förvara ghee i rumstemperatur. Se bara till att det inte kommer in vatten eller fukt i burken med ghee.
Ghee ökar matsmältningen och förbättrar näringsupptaget. Det ger näring åt kroppsvävnaderna, stärker hjärnan och nervsystemet samt förbättrar minnet. Det smörjer bindväven och gör kroppen mer flexibel.
Källa: Ayurvedametoden.com
(Jag förvarar det i kylen, och det jag vill använda för att breda på mackor blandar jag med lagom mängd Himalayasalt och rapsolja, för god smak och lagom bredbarhet)
Om man inte vill ha så "knäckig" smak, kan du bara värma på lägre temperatur, under längre tid, ca en timme. Du ser när proteinet skiktat sig...
Om man inte vill ha så "knäckig" smak, kan du bara värma på lägre temperatur, under längre tid, ca en timme. Du ser när proteinet skiktat sig...
Kommentarer
Skicka en kommentar