Fortsätt till huvudinnehåll

Nördig

...är vad jag egentligen är, snöar lätt in mig på något jag blir intresserad av. Som tårtor inför femåringens kalas, surfade på sjuttielva miljoner tårtbloggar och drömde om att bli lika duktig som de duktigaste. Nu är ju inte tårta det nyttigaste kroppen behöver direkt, och jag vill ju fokusera på hälsa och att bygga upp våra kroppar. Har man ett genfel känns det extra viktigt att göra vad man kan för att kompensera för det, istället för att snöa in på vackra tårtor.

Jag har kommit fram att jag vill eliminera alla gifter runt mig och min familj, allt som är möjligt i alla fall. Vem vet hur mycket det påverkar oss, när jag bara genom att välja bort mat med tillsatser blivit så mycket piggare! Nu nördar jag in mig, och går "all in". Så lite processad mat det bara är möjligt, eftersom jag lärt mig  att livsmedelsindustrin inte behöver redovisa vilka kemikalier de använder vid framställningen av maten, det står inte med någonstans! Det finns inte heller några kontroller om det finns några rester av dessa kemikalier i slutprodukten! Man hoppas att livsmedelsföretagen ska kontrollera detta själva, utan att det finns några gränsvärden eller regler! Hmmm, hur många gör det tro, förutom möjligtvis de som har en tydlig miljö- och hälsoprofil?

Tyvärr blir ju nyttigare, ekologisk mat dyrare, så vi får hålla oss till billigare rätter, göra mycket från grunden själva, baka mm. Idag ska jag ringa till en ekologisk köttproducent och kolla om det går att köpa billigare delar från djuren, inklusive ben, märgpipor mm, att koka soppor och buljong på. Sån´t är ju inte arbetskrävande, det tar ju bara lång tid att puttra på spisen. Jag har ju mer och mer gått över till vegetariskt, men sedan jag förstått hur mycket aminosyror och andra nyttigheter det är i riktig buljong, kokt på märgben, är jag återvunnen till köttlandet. Däremot det "snabba" köttet kommer jag att hålla mig ifrån, nu är det långkok som gäller. Vegetariskt blir det ändå flera gånger i veckan, det är nyttigt, billigt, klimatsmart och gott!

Om man gör det mesta från grunden själv kommer man ju ifrån den processade maten mer också! Jag funderar tex på att göra egen havregurt, det borde ju gå, och en liter köpt kostar 30:-! Att göra en liter hemmagjord havremjölk är ju busenkelt, och att göra yoghurt av det kostar ju inget extra... Billigt, nyttigt, men liiiite meckigt, kanske...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal