Fortsätt till huvudinnehåll

Nördig

...är vad jag egentligen är, snöar lätt in mig på något jag blir intresserad av. Som tårtor inför femåringens kalas, surfade på sjuttielva miljoner tårtbloggar och drömde om att bli lika duktig som de duktigaste. Nu är ju inte tårta det nyttigaste kroppen behöver direkt, och jag vill ju fokusera på hälsa och att bygga upp våra kroppar. Har man ett genfel känns det extra viktigt att göra vad man kan för att kompensera för det, istället för att snöa in på vackra tårtor.

Jag har kommit fram att jag vill eliminera alla gifter runt mig och min familj, allt som är möjligt i alla fall. Vem vet hur mycket det påverkar oss, när jag bara genom att välja bort mat med tillsatser blivit så mycket piggare! Nu nördar jag in mig, och går "all in". Så lite processad mat det bara är möjligt, eftersom jag lärt mig  att livsmedelsindustrin inte behöver redovisa vilka kemikalier de använder vid framställningen av maten, det står inte med någonstans! Det finns inte heller några kontroller om det finns några rester av dessa kemikalier i slutprodukten! Man hoppas att livsmedelsföretagen ska kontrollera detta själva, utan att det finns några gränsvärden eller regler! Hmmm, hur många gör det tro, förutom möjligtvis de som har en tydlig miljö- och hälsoprofil?

Tyvärr blir ju nyttigare, ekologisk mat dyrare, så vi får hålla oss till billigare rätter, göra mycket från grunden själva, baka mm. Idag ska jag ringa till en ekologisk köttproducent och kolla om det går att köpa billigare delar från djuren, inklusive ben, märgpipor mm, att koka soppor och buljong på. Sån´t är ju inte arbetskrävande, det tar ju bara lång tid att puttra på spisen. Jag har ju mer och mer gått över till vegetariskt, men sedan jag förstått hur mycket aminosyror och andra nyttigheter det är i riktig buljong, kokt på märgben, är jag återvunnen till köttlandet. Däremot det "snabba" köttet kommer jag att hålla mig ifrån, nu är det långkok som gäller. Vegetariskt blir det ändå flera gånger i veckan, det är nyttigt, billigt, klimatsmart och gott!

Om man gör det mesta från grunden själv kommer man ju ifrån den processade maten mer också! Jag funderar tex på att göra egen havregurt, det borde ju gå, och en liter köpt kostar 30:-! Att göra en liter hemmagjord havremjölk är ju busenkelt, och att göra yoghurt av det kostar ju inget extra... Billigt, nyttigt, men liiiite meckigt, kanske...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...