Jag måste nog börja med grundantagandet, som jag utgår ifrån. Kroppen består av celler, det vet vi ju alla (eller de flesta i alla fall... ;-))
Cellförnyelsen pågår hela tiden, dygnet runt. Olika sorters celler förnyar sig olika snabbt, men alla förnyar sig. T om skelettets celler! Här finns en ganska ingående, men ändå lättillgänglig text om hur cellerna fungerar. Citerar: "Cellerna tar upp näringsämnen och syre från vätskan som omger cellerna, den så kallade vävnadsvätskan. Näringsämnena består av delvis nedbrutna proteiner, fetter och kolhydrater. De olika ämnena bryts ner ytterligare med hjälp av de enzymer som finns i cytoplasman. Nedbrytningsprodukterna användas sedan för att bygga upp nya ämnen som cellen behöver. Andra enzymer hjälper till vid uppbyggnaden.
Energi bildas vid ämnesomsättningen
När olika ämnen bryts ner bildas energi, som bland annat används till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå. Energi förbrukas också när nya ämnen byggs upp. Den energi som blir över kan lagras i form av energirika kemiska ämnen, som bildas i mitokondrierna. Ämnena kan sedan brytas ner och användas när kroppen behöver extra energi. Om man inte får i sig tillräckligt med näringsämnen genom maten bryts kroppens proteiner ner, till exempel musklerna, för att få energi."
För mig känns det självklart, att ju bättre näring, och ju mindre skräp jag tillför kroppen, desto bättre förutsättningar för en så frisk och stark kropp som möjligt! Om varje ny cell får optimalt med näring, och belastas med så lite gifter som möjligt, mår ju kroppen som helhet bättre. Tyvärr är ju detta nästan ett omöjligt uppdrag i vår moderna värld. Jag läste en artikel i Amelia, som alltid har ett specialnummer i oktober som berör bröstcancer. Där står det att man ser ett samband mellan bröstcancer och etnicitet, kvinnor i väst löper större risk för bröstcancer. Kvinnor från öst, som anammar en västerländsk livsstil, löper lika stor risk för att få bröstcancer. Samma samband ser man om man tittar på de flesta allvarliga sjukdomarna. Alltså säger min slutledningsförmåga att det handlar inte om vilket etniskt ursprung man har, det handlar om vilken livsstil man väljer. Vi har ett val! Det är ju den goda nyheten! Den dåliga nyheten är att det känns så vansinnigt krångligt!
Ska man behöva vara så påläst för att undvika gifter i maten? Borde inte det vara självklart med kemikaliefri mat? Jag tycker det, men nu är det ju inte så, tyvärr. Här är en artikel i DN om besprutning av frukt, där man rekommenderas att skala frukten för att slippa få i sig gifter. Samtidigt konstaterar man att vissa gifter tas upp av växtens rötter och hamnar då inuti frukten, då hjälper det inte att skala frukten. Livsmedelsverket tillåter 50 (!) olika kemikalier, som får sprutas på de äpplen du ger till dina barn. Och det är bara frukten. Vilka andra kemikalier tillåts på spannmål, till kossorna, till kycklingarna...? Alla gifter sammantaget, i maten, i luften, från kläder, möbler, hudkrämer, listan kan göras hur lång som helst... Hua, jag vågar inte tänka på hur mycket vi belastar våra kroppar, våra barns kroppar! Och den långsiktiga cocktaileffekten vet vi inget om! Här är en till artikel i DN...
Jag väljer att bli totalnördig i den här frågan! Jag kommer hädanefter att göra allt jag kan för att ge mina barn så giftfri mat som möjligt! Jag betalar inte gärna extra, eftersom vi är en stor familj blir matkontot astronomiskt, men det får lov att vara så. Jag hoppas att vi så småningom får med oss större delen av befolkningen, att vi får en matrevolution, där det blir viktigare med giftfri mat, än att få handla fläskfilé för 39.90! Då kommer ju också priserna att börja se annorlunda ut. Tills dess blir det enkel mat, som inte kostar så mycket ändå.
Mitt första steg var ju att ta bort tillsatser i maten, och bara det innebar ett otroligt lyft i form av mer energi. Vi måste sluta lita på att livsmedelsindustrin väljer det som är bäst för våra kroppar! De väljer det som är bäst för deras vinster! Nästa inlägg får nog bli om processad mat, detta var ju om besprutad mat...
Ska man behöva vara så påläst för att undvika gifter i maten? Borde inte det vara självklart med kemikaliefri mat? Jag tycker det, men nu är det ju inte så, tyvärr. Här är en artikel i DN om besprutning av frukt, där man rekommenderas att skala frukten för att slippa få i sig gifter. Samtidigt konstaterar man att vissa gifter tas upp av växtens rötter och hamnar då inuti frukten, då hjälper det inte att skala frukten. Livsmedelsverket tillåter 50 (!) olika kemikalier, som får sprutas på de äpplen du ger till dina barn. Och det är bara frukten. Vilka andra kemikalier tillåts på spannmål, till kossorna, till kycklingarna...? Alla gifter sammantaget, i maten, i luften, från kläder, möbler, hudkrämer, listan kan göras hur lång som helst... Hua, jag vågar inte tänka på hur mycket vi belastar våra kroppar, våra barns kroppar! Och den långsiktiga cocktaileffekten vet vi inget om! Här är en till artikel i DN...
Jag väljer att bli totalnördig i den här frågan! Jag kommer hädanefter att göra allt jag kan för att ge mina barn så giftfri mat som möjligt! Jag betalar inte gärna extra, eftersom vi är en stor familj blir matkontot astronomiskt, men det får lov att vara så. Jag hoppas att vi så småningom får med oss större delen av befolkningen, att vi får en matrevolution, där det blir viktigare med giftfri mat, än att få handla fläskfilé för 39.90! Då kommer ju också priserna att börja se annorlunda ut. Tills dess blir det enkel mat, som inte kostar så mycket ändå.
Mitt första steg var ju att ta bort tillsatser i maten, och bara det innebar ett otroligt lyft i form av mer energi. Vi måste sluta lita på att livsmedelsindustrin väljer det som är bäst för våra kroppar! De väljer det som är bäst för deras vinster! Nästa inlägg får nog bli om processad mat, detta var ju om besprutad mat...
Kommentarer
Skicka en kommentar