Idag hade jag en tonåring hemma på fm, så han fick hjälpa mig lite med brödbak. Jag kommer att undvika spannmål för det mesta, men det känns mycket begärt av tonåringarna att de ska ändra sina matvanor helt, så vi fortsätter med mackor, men går över till ekologiskt mjöl! Jag menar, vad ska jag ge dem när de är hungriga mitt i natten? Svårt att ändra det man är uppvuxen med själv...
Världens enklaste recept, knappt något jobb, men det tar lite tid innan allt är klart.
1 pkt jäst, smulas i degbunke
12 dl ljummet vatten, lös jästen i vattnet.
Ös sedan i:
1 msk salt, OBS! utan klumpförebyggande medel! Just nu kör vi med Himalayasalt.
1 dl sirap, inte så nyttigt, kanske, men ungarna måste ju äta...
ca 1 dl rapsolja
brödkryddor efter smak, jag tog anis och fänkål
och till sist mjölet!
Mängd kan jag inte säga, blanda och kör i mjöl till lagom deg, den ska just så pass släppa från kanterna. Jag tar det mjöl jag har hemma, oftast blir basen rågsikt, med en gnutta lite grövre mjöl. Idag hade vi ekologiskt rågmjöl hemma, som blir för smuligt bröd om man tar för mycket, så jag pytsade i det vetemjöl vi hade kvar, för att det skulle hålla ihop.
Låt jäsa i bunken övertäckt med handduk, tills det nästan svämmar över, ca en timme. Sedan kör jag runt degkrokarna igen, för att knåda till degen, eftersom jag inte orkar handknåda, och så tömmer vi bara bunken i en långpanna, med bakplåtspapper i. Med antingen mjölade eller blöta händer trycker man bara ut degen till en någorlunda jämn yta, handduken över, låt jäsa ca 30 minuter till, och skjuts in i ugnen, 175-200 grader, 45-60 minuter.
Om man inte vill ha knaprig yta penslar man brödet med vatten, och lägger bakhandduken över brödet medan det svalnar, då dunstar inte all fukt bort.
Världens enklaste recept, knappt något jobb, men det tar lite tid innan allt är klart.
1 pkt jäst, smulas i degbunke
12 dl ljummet vatten, lös jästen i vattnet.
Ös sedan i:
1 msk salt, OBS! utan klumpförebyggande medel! Just nu kör vi med Himalayasalt.
1 dl sirap, inte så nyttigt, kanske, men ungarna måste ju äta...
ca 1 dl rapsolja
brödkryddor efter smak, jag tog anis och fänkål
och till sist mjölet!
Mängd kan jag inte säga, blanda och kör i mjöl till lagom deg, den ska just så pass släppa från kanterna. Jag tar det mjöl jag har hemma, oftast blir basen rågsikt, med en gnutta lite grövre mjöl. Idag hade vi ekologiskt rågmjöl hemma, som blir för smuligt bröd om man tar för mycket, så jag pytsade i det vetemjöl vi hade kvar, för att det skulle hålla ihop.
Låt jäsa i bunken övertäckt med handduk, tills det nästan svämmar över, ca en timme. Sedan kör jag runt degkrokarna igen, för att knåda till degen, eftersom jag inte orkar handknåda, och så tömmer vi bara bunken i en långpanna, med bakplåtspapper i. Med antingen mjölade eller blöta händer trycker man bara ut degen till en någorlunda jämn yta, handduken över, låt jäsa ca 30 minuter till, och skjuts in i ugnen, 175-200 grader, 45-60 minuter.
Om man inte vill ha knaprig yta penslar man brödet med vatten, och lägger bakhandduken över brödet medan det svalnar, då dunstar inte all fukt bort.
Kommentarer
Skicka en kommentar