Fortsätt till huvudinnehåll

Världens enklaste bröd!

Idag hade jag en tonåring hemma på fm, så han fick hjälpa mig lite med brödbak. Jag kommer att undvika spannmål för det mesta, men det känns mycket begärt av tonåringarna att de ska ändra sina matvanor helt, så vi fortsätter med mackor, men går över till ekologiskt mjöl! Jag menar, vad ska jag ge dem när de är hungriga mitt i natten? Svårt att ändra det man är uppvuxen med själv...

Världens enklaste recept, knappt något jobb, men det tar lite tid innan allt är klart.

1 pkt jäst, smulas i degbunke
12 dl ljummet vatten, lös jästen i vattnet.

Ös sedan i:
1 msk salt, OBS! utan klumpförebyggande medel! Just nu kör vi med Himalayasalt.
1 dl sirap, inte så nyttigt, kanske, men ungarna måste ju äta...
ca 1 dl rapsolja
brödkryddor efter smak, jag tog anis och fänkål
och till sist mjölet!
Mängd kan jag inte säga, blanda och kör i mjöl till lagom deg, den ska just så pass släppa från kanterna. Jag tar det mjöl jag har hemma, oftast blir basen rågsikt, med en gnutta lite grövre mjöl. Idag hade vi ekologiskt rågmjöl hemma, som blir för smuligt bröd om man tar för mycket, så jag pytsade i det vetemjöl vi hade kvar, för att det skulle hålla ihop.

Låt jäsa i bunken övertäckt med handduk, tills det nästan svämmar över, ca en timme. Sedan kör jag runt degkrokarna igen, för att knåda till degen, eftersom jag inte orkar handknåda, och så tömmer vi bara bunken i en långpanna, med bakplåtspapper i. Med antingen mjölade eller blöta händer trycker man bara ut degen till en någorlunda jämn yta, handduken över, låt jäsa ca 30 minuter till, och skjuts in i ugnen, 175-200 grader, 45-60 minuter.

Om man inte vill ha knaprig yta penslar man brödet med vatten, och lägger bakhandduken över brödet medan det svalnar, då dunstar inte all fukt bort.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal