Idag har jag provat lite nya recept.
I en artikel om superfoods skriver Erica Palmcrantz Aziz om chiagröt, som jag var tvungen att prova.
Blanda 2 msk chiafrön med 2 dl mandelmjölk direkt i en djuptallrik, låt svälla ca 30 minuter.
Förslag på topping: Jordgubbar, Cacaonibs, Mullbär
Jag hade inget av förslagen på topping hemma, så jag tinade en näve blåbär och öste över.
"Lagom" gott, nyttigt. Från början trodde jag inte att jag skulle bli mätt, men efter tre timmar var jag fortfarande inte hungrig.
Chiafrön innehåller massor av nyttigheter, omega-3 fettsyror, naturliga antioxidanter, och mera kalcium än mjölk.
Mandelmjölk hade jag inte hemma, så jag fick göra det också, det är busenkelt:
Mandelmjölk:
1 liter vatten
1½ dl sötmandel (låt det helst svälla över natten, går bra utan också)
Mixa en stund, sila, jag silar först i trådsil, sedan i återanvändningsbart kaffefilter, 2 ggr för att få mjölken riktigt slät och fin.
Om man vill, kan man tillsätta en gnutta salt, och lite honung eller agavesirap. Alternativt blötlägga tillsammans med några aprikoser eller dadlar och mixa alltihop.
Släng inte "skruffset" som silas bort, det kan användas till mycket, funkar som mandelmjöl...
I en artikel om superfoods skriver Erica Palmcrantz Aziz om chiagröt, som jag var tvungen att prova.
(bild från starkare.nu)
Blanda 2 msk chiafrön med 2 dl mandelmjölk direkt i en djuptallrik, låt svälla ca 30 minuter.
Förslag på topping: Jordgubbar, Cacaonibs, Mullbär
Jag hade inget av förslagen på topping hemma, så jag tinade en näve blåbär och öste över.
"Lagom" gott, nyttigt. Från början trodde jag inte att jag skulle bli mätt, men efter tre timmar var jag fortfarande inte hungrig.
Chiafrön innehåller massor av nyttigheter, omega-3 fettsyror, naturliga antioxidanter, och mera kalcium än mjölk.
Mandelmjölk hade jag inte hemma, så jag fick göra det också, det är busenkelt:
Mandelmjölk:
1 liter vatten
1½ dl sötmandel (låt det helst svälla över natten, går bra utan också)
Mixa en stund, sila, jag silar först i trådsil, sedan i återanvändningsbart kaffefilter, 2 ggr för att få mjölken riktigt slät och fin.
Om man vill, kan man tillsätta en gnutta salt, och lite honung eller agavesirap. Alternativt blötlägga tillsammans med några aprikoser eller dadlar och mixa alltihop.
Släng inte "skruffset" som silas bort, det kan användas till mycket, funkar som mandelmjöl...
Kommentarer
Skicka en kommentar