Igår blev det pizza, och jag provade göra LCHF-botten till oss vuxna. Jag kan lugnt säga att barnen inte hade accepterat den, maken tyckte att den var sådär, men jag tyckte den var tillräckligt god, och kändes mycket nyttigare än vanlig gjord på vetemjöl. Imorse var jag mycket bättre i lederna än jag brukar vara efter vi ätit pizza, så jag är nöjd! :-)
Receptinspiration och bild: http://www.freecoconutrecipes.com/index.cfm/2010/1/15/herbed-gluten-free-coconut-flour-pizza-crust
För 1 pizzabotten:
1 ägg
1 msk vatten
Gärna en vitlöksklyfta
0,5 dl kokosnötsmjöl (Jag hade sojamjöl hemma, så jag tog det istället)
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
1 msk smulad oregano och/eller basilika
1/4 tsk salt
Vispa ägg fluffigt i några minuter, tillsätt vatten och blanda. Blanda de torra ingredienserna och blanda väl runt. Låt svälla i 5 min. Lägg degklumpen på bakplåtspapper och kavla ut den med ett bakplåtspapper över degen, eller tryck ut den till lämplig tjocklek och storlek. Grädda i 200 grader i ca 7 minuter (jag lämnade bakplåtspapperet på, och drog loss det efter förgräddningen).
(Pizzabottnarna här kan styckfrysas med smörgåspapper emellan, bara att ta fram och tina dem lite lätt, lägga på det gottiga och grädda vidare.)
Ta ut pizzabottnen och sänk temperaturen till 175 och lägg på tomatsås/tomatpuré. Vi hade idag färdig krossad tomat med basilika, oliver, svamp, majs, skinka. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan ha på pizza. Avsluta med rikligt med riven fet ost över och grädda i 175 ca 10 min. Strö oregano över innan servering.
Jag måste säga att denna pizzadeg var mer lätthanterlig än vanlig...
Kommentarer
Skicka en kommentar