Fortsätt till huvudinnehåll

Ännu en födelsedag...

... i antågande! På måndag har vi en liten kille som fyller sju år, och det ska firas på söndag, när närmaste kretsen kommer. Alla hans  syskon, en hel del storkusiner och några andra tonåringar som hör till, moster, mormor och morfar, och så den lilla familjen förstås. Vi är ju som flera familjer i en här, "Lilla familjen" mamma och pappa och två småbarn, utökas till den stora familjen när alla storebrorsorna väljer att vara med, som utökas till gigantisk familj när hela kretsen samlas, som nu på söndag. I love it! Jag har ju aldrig riktigt satsat på det där med karriär, utan lagt allt krut på familjefronten. <3

Det blir en repris på Rice Crispies-tårtan, men med fyllning som faller unge herrn bättre i smaken, han ratade den förra.

Marängtårta med Rice Crispies

Ingredienser

4 äggvitor
3 dl socker
3 dl Rice Krispies



  • Hallongrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g frysta hallon
  • 1 dl kesella (10 %)
  • 2 äggulor
  • 1 dl florsocker

  • Garnering
  • 2 lime (skalet)
  • 1 ask färska hallon (om det finns)

Gör så här:

Vispa äggvitor och socker hårt. Vänd ner Rice Krispies försiktigt.

Grädda i långpanna (med bakplåtspapper, naturligtvis!)  i 125 g ca 1 timme. Låt gärna stå på eftervärme. Jag brukar alltid lyckas få maräng smetig i mitten, så jag hade den inne 70-75 min, och lät den stå på eftervärme en timme, då blev den torr!

Hallongrädde: Vispa grädden hårt. Mixa hallon, kesella, äggulor och florsocker med stavmixer. Rör ner det i grädden.

Dela den svalnade botten i två delar. Bred hallonmoussekräm över den ena botten, lägg den andra ovanpå. Jag brukar använda stora stekspadar för att flytta bottnen. Lägg i frysen för att stelna. Detta kan förberedas långt i förväg, på sommaren bakar jag ibland en mer än vad som går åt, för att kunna ta fram om man får oväntat besök. :-)
Vispa grädden (jag tillsätter lite socker och vanilj) och bred den över tårtan och dekorera med jordgubbar, om det finns.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...