Fortsätt till huvudinnehåll

Soppa

Nu växlar jag upp mina ambitioner vad gäller maten ett snäpp. Ekologiskt så långt det bara är möjligt, är den nya tumregeln. Tidigare har jag känt att det blir för krångligt, och för dyrt eftersom vi är så många. Nu har jag tänkt om, och tänker att då får vi helt enkelt hålla oss till billigare råvaror...

Idag blev det en "man-tager-vad-man-haver"-gryta, basen blev ekologiska rödbetor. Jag fullkomligt älskar rödbetor! Inspiration hittade jag på matklubben.se, bilden likaså... Superenkelt, gott, billigt och nyttigt!


Ingredienser

400 g rödbetor (jag ökade till 500g)
400 g potatis (samma här, 500g)
1 stor gul lök
250 g vitkålshuvud (ökades till 350g)
12 dl grönsaksbuljong
Salt efter behag
Peppar efter behag
800 g lax (blev ett fiskblock som jag hittade i frysen istället)
1 citron


Gör så här

Skala rödbetor, potatis och lök.
Ansa och skär bort rotstocken på vitkålen.
Skär grönsakerna i 1 cm tärningar.
Koka rödbetor och potatis sakta i grönsaksbuljongen ca 10 minuter.
Lägg därefter i lök och vitkål fortsätt att koka ca 5 minuter eller tills grönsakerna är klara.
Smaka av med salt och peppar. (Istället för salt och peppar smakade jag av med lantbuljong.)

Skär laxen i 2 cm tärningar, lägg tärningarna i grytan och koka upp.
Dra grytan från spisen och på med ett lock. Vänta 5 minuter
Riv citronen fint på rivjärnet, strö över grytan.
Klart att servera.
Servera laxgrytan med knäckebröd och pepparrotsfärskost. Vi hade ingen pepparrot, och sonen frågade efter creme fraiche, det hade kanske varit gott...

Att skala och hacka går ju lätt att förbereda, lägg potatis och rödbetor i kallt vatten bara, vitkålen i en tättslutande burk, men löken ska INTE hackas förrän den ska ner i grytan.

Detta hade nog blivit lika gott att utesluta fisken, och ha lite röda linser i istället, för en helt vegetarisk variant...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal