Nu växlar jag upp mina ambitioner vad gäller maten ett snäpp. Ekologiskt så långt det bara är möjligt, är den nya tumregeln. Tidigare har jag känt att det blir för krångligt, och för dyrt eftersom vi är så många. Nu har jag tänkt om, och tänker att då får vi helt enkelt hålla oss till billigare råvaror...
Idag blev det en "man-tager-vad-man-haver"-gryta, basen blev ekologiska rödbetor. Jag fullkomligt älskar rödbetor! Inspiration hittade jag på matklubben.se, bilden likaså... Superenkelt, gott, billigt och nyttigt!
400 g potatis (samma här, 500g)
1 stor gul lök
250 g vitkålshuvud (ökades till 350g)
12 dl grönsaksbuljong
Salt efter behag
Peppar efter behag
800 g lax (blev ett fiskblock som jag hittade i frysen istället)
1 citron
Skala rödbetor, potatis och lök.
Ansa och skär bort rotstocken på vitkålen.
Skär grönsakerna i 1 cm tärningar.
Koka rödbetor och potatis sakta i grönsaksbuljongen ca 10 minuter.
Lägg därefter i lök och vitkål fortsätt att koka ca 5 minuter eller tills grönsakerna är klara.
Smaka av med salt och peppar. (Istället för salt och peppar smakade jag av med lantbuljong.)
Skär laxen i 2 cm tärningar, lägg tärningarna i grytan och koka upp.
Dra grytan från spisen och på med ett lock. Vänta 5 minuter
Riv citronen fint på rivjärnet, strö över grytan.
Klart att servera.
Servera laxgrytan med knäckebröd och pepparrotsfärskost. Vi hade ingen pepparrot, och sonen frågade efter creme fraiche, det hade kanske varit gott...
Idag blev det en "man-tager-vad-man-haver"-gryta, basen blev ekologiska rödbetor. Jag fullkomligt älskar rödbetor! Inspiration hittade jag på matklubben.se, bilden likaså... Superenkelt, gott, billigt och nyttigt!
Ingredienser
400 g rödbetor (jag ökade till 500g)400 g potatis (samma här, 500g)
1 stor gul lök
250 g vitkålshuvud (ökades till 350g)
12 dl grönsaksbuljong
Salt efter behag
Peppar efter behag
800 g lax (blev ett fiskblock som jag hittade i frysen istället)
1 citron
Gör så här
Ansa och skär bort rotstocken på vitkålen.
Skär grönsakerna i 1 cm tärningar.
Koka rödbetor och potatis sakta i grönsaksbuljongen ca 10 minuter.
Lägg därefter i lök och vitkål fortsätt att koka ca 5 minuter eller tills grönsakerna är klara.
Smaka av med salt och peppar. (Istället för salt och peppar smakade jag av med lantbuljong.)
Skär laxen i 2 cm tärningar, lägg tärningarna i grytan och koka upp.
Dra grytan från spisen och på med ett lock. Vänta 5 minuter
Riv citronen fint på rivjärnet, strö över grytan.
Klart att servera.
Servera laxgrytan med knäckebröd och pepparrotsfärskost. Vi hade ingen pepparrot, och sonen frågade efter creme fraiche, det hade kanske varit gott...
Att skala och hacka går ju lätt att förbereda, lägg potatis och rödbetor i kallt vatten bara, vitkålen i en tättslutande burk, men löken ska INTE hackas förrän den ska ner i grytan.
Detta hade nog blivit lika gott att utesluta fisken, och ha lite röda linser i istället, för en helt vegetarisk variant...
Kommentarer
Skicka en kommentar