Fortsätt till huvudinnehåll

Soppa

Nu växlar jag upp mina ambitioner vad gäller maten ett snäpp. Ekologiskt så långt det bara är möjligt, är den nya tumregeln. Tidigare har jag känt att det blir för krångligt, och för dyrt eftersom vi är så många. Nu har jag tänkt om, och tänker att då får vi helt enkelt hålla oss till billigare råvaror...

Idag blev det en "man-tager-vad-man-haver"-gryta, basen blev ekologiska rödbetor. Jag fullkomligt älskar rödbetor! Inspiration hittade jag på matklubben.se, bilden likaså... Superenkelt, gott, billigt och nyttigt!


Ingredienser

400 g rödbetor (jag ökade till 500g)
400 g potatis (samma här, 500g)
1 stor gul lök
250 g vitkålshuvud (ökades till 350g)
12 dl grönsaksbuljong
Salt efter behag
Peppar efter behag
800 g lax (blev ett fiskblock som jag hittade i frysen istället)
1 citron


Gör så här

Skala rödbetor, potatis och lök.
Ansa och skär bort rotstocken på vitkålen.
Skär grönsakerna i 1 cm tärningar.
Koka rödbetor och potatis sakta i grönsaksbuljongen ca 10 minuter.
Lägg därefter i lök och vitkål fortsätt att koka ca 5 minuter eller tills grönsakerna är klara.
Smaka av med salt och peppar. (Istället för salt och peppar smakade jag av med lantbuljong.)

Skär laxen i 2 cm tärningar, lägg tärningarna i grytan och koka upp.
Dra grytan från spisen och på med ett lock. Vänta 5 minuter
Riv citronen fint på rivjärnet, strö över grytan.
Klart att servera.
Servera laxgrytan med knäckebröd och pepparrotsfärskost. Vi hade ingen pepparrot, och sonen frågade efter creme fraiche, det hade kanske varit gott...

Att skala och hacka går ju lätt att förbereda, lägg potatis och rödbetor i kallt vatten bara, vitkålen i en tättslutande burk, men löken ska INTE hackas förrän den ska ner i grytan.

Detta hade nog blivit lika gott att utesluta fisken, och ha lite röda linser i istället, för en helt vegetarisk variant...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver...

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön

Kjerstis mat och prat: Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön Kjersti har gjort det igen, eller rättare sagt, hon gjorde det innan! Ett superbra glutenfritt recept, helt underbart gott! Jag hade Jyttemjöl hemma, så jag kollade runt på hennes blogg vad jag skulle kunna baka utav det, och fastnade för detta recept, främst för att jag hade allt som behövdes hemma. Så gott! Mackkvällarna är räddade, detta är ingen uppoffring att äta istället för det vanliga brödet... Min variant blev lite annorlunda, beroende på skafferistatusen. Här följer Kjerstis recept, med mitt substitut i parentes: 50 g färsk jäst 5 dl äppelmust  (eller vatten) 1/4 dl kallpressad avocadoolja (rapsolja) 1 dl pumpafrön 1 dl solrosfrön 150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar (jag tog aprikoser och aronia) 5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse 4 msk glutenfritt surdegspulver 1 msk fiberhusk 2 tsk salt (Jag lade till ca 1 msk nyponskal...
Majs- och kikärtsbiffar med zucchini Hihi, det verkar som att inläggen kommer med en halv dags förskjutning... Igår till middag gjorde jag kikärtsbiffar med majs i. Jag har lånat några vegetariska kokböcker på biblioteket, vilken guldgruva! I en av dessa böcker ( Stora vegetariska kokboken ) stod det att man kan göra biffar av enbart blötlagda, ej kokta , kikärtor, och att de då håller ihop bättre. Vilken upptäckt! Nu blev biffarna jättebra, förut har de alltid blivit misslyckade och velat ramla sönder. Egentligen säger det sig själv, när man tänker efter. Man gör ju inte köttbullar av stekt köttfärs heller... Nu blev det kaos innan jag fick fram maten på bordet, en vän ringde mitt under matlagningen, och min man kom hem från jobbet lite senare än vanligt. Därför hann jag inte ta kort på dessa utmärkta kikärtsbiffar, eftersom till och med tonåringarna gillade dem, och därmed länsade faten! De små var däremot mycket skeptiska, men smakade motvilligt. Majs- och kikärtsbiffar ...